A murit Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii – Urmează 12 zile de doliu național pentru cetățenii din UK

Regina Elisabeta a Marii Britanii a decedat sub supraveghere medicală la Castelul Balmoral la vârsta de 96 de ani. Prințul Charles a călătorit la Balmoral pentru a fi alături de mama sa.

Devenită regină la numai 25 de ani, Regina Elisabeta a fost cea mai longevivă suverană a Marii Britanii şi cel mai bătrân monarh din lume. Va rămâne în istorie ca una dintre cele iubite suverane de către poporul său. Regina Elisabeta a II-a a avut parte de 70 de ani de domnie, urcând pe tron la 6 februarie 1952. Aceasta a fost şefa Casei de Windsor, Casa Regală a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Regina Elisabeta a Marii Britanii început să se simtă rău de joi, când medicii s-au arătat îngrijorați pentru starea sa de sănătate, după cum a anunțat Palatul Buckingham într-un comunicat. Toată familia reginei s-a aflat lângă ea în ultimele momente.

Moartea Reginei marchează atât pierderea unui monarh venerat, singurul pe care majoritatea britanicilor l-au cunoscut vreodată – cât și sfârșitul unei figuri care a servit ca o legătură vie cu gloriile Marii Britanii al celui de-al Doilea Război Mondial, care a prezidat adaptarea monarhiei la epoca post-colonială și inclisuiv la Brexit, despărțirea amară de Uniunea Europeană.

Guvernul va confirma durata de doliu național, care va fi probabil de aproximativ 12 zile, de acum până a doua zi după înmormântarea Reginei. Oamenii au început deja să se adune în mulțimi mari și să lase flori în afara Palatului Buckingham și a altor clădiri regale. De asemenea, miniștrii vor anunța că ziua înmormântării va fi sărbătoare legală, deci liberă.

Clopotele vor bate la Westminster Abbey, la Catedrala Sf. Paul și la Castelul Windsor. Bisericile sunt îndemnate să bată clopotele în toată Anglia la prânz. Regele Charles al III-lea se va adresa națiunii, într-un mesaj pe care urmează să îl înregistreze, la începutul serii. El va aduce un omagiu Reginei și se va angaja să-și facă datoria ca nou suveran.

Prim-ministrul și miniștrii înalți sunt așteptați să participe la o slujbă publică de comemorare la catedrala St. Paul din centrul Londrei.

 

Related posts

Leave a Comment