Zgonea și Fenechiu vorbesc în numele României și resping înființarea Parchetului European

De Monica Macovei, europarlamentar PDL/PPE

Valeriu Zgonea (PSD) și Relu Fenechiu (PNL) ar trebui să îi întrebe pe oamenii care i-au votat dacă se simt jigniți de faptul că Uniunea Europeană vrea să înființeze un birou de Procuror European care să ancheteze fraudele din toate statele membre. Vor fi surprinși de ce vor cu adevărat alegătorii lor.
Doar că Zgonea și Fenechiu, exact ca șefii lor de partid, Ponta și Antonescu, nu se mai gândesc de multă vreme la interesele oamenilor obișnuiți, sătuli de corupție și fraude, ci numai la interesele lor: să nu cumva să mai apară vreo instituție care să îi ancheteze.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a semnat “avizul motivat” privind proiectul de Regulament al Parchetului European, transmis de Comisia Europeană, care echivalează cu un aviz negativ, de respingere a creării instituției europeane unice de luptă cu fraudele și corupția care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Uniunea Europeană poate interveni atunci când poate acționa în mod mai eficient decât statele membre, adică, de exemplu, atunci când măsurile luate de fiecare stat în parte în lupta cu frauda nu sunt satisfăcătoare. În unele state membre sancționarea fraudelor cu fonduri europene este eficientă, în timp ce în multe altele nu este. Parchetul European ar urma să intervină numai în cazurile în care autoritățile naționale nu cercetează o anumită fraudă. Pentru România, DNA și Parchetul European, care ar lucra împreună, ar fi o soluție foarte bună.

Opoziția Camerei Deputaților la crearea Parchetului European este de neînțeles, cât timp (1) raportul Comisiei de Apărare este favorabil creării Parchetului European, cu mențiunea că este respectat principiul subsidiarității; (2) Ministerul Justiției a transmis Camerei Deputaților un punct de vedere în care susține că există câteva “aspecte problematice”, dar că Parchetul European poate fi înființat; (3) Guvernul se limitează la a cere o analiză și criterii clare în Regulamentului de înființare a Parchetului European.

Singura comisie care a avut un alt punct de vedere este Comisia pentru afaceri europene, condusă de Relu Fenechiu, condamnat în primă instanță la 5 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu în formă calificată, în dosarul „Transformatorul”.

Valeriu Zgonea, prin semnătura pe care a pus-o pe documentul Camerei Deputaților, și Relu Fenechiu, care a semnat avizul Comisiei pentru afaceri europene, au răsturnat practic avizele favorabile ale altor instituții, fără niciun argument suplimentar.

De ce nu doresc dl Zgonea și dl Fenechiu înființarea Parchetului European, stabilit prin Tratatul de la Lisabona, și care urmează să aibă atribuții de urmărire și investigare a fraudelor și altor infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii? Sau au primit alte indicații din partea Guvernului si a USL, fără să mai fie notate pe hârtie, așa cum ne-a obișnuit, din păcate, Victor Ponta, care una zice Uniunii Europene și alta face?

Este în interesul cetățenilor ca România să accepte o instituție care să o ajute să investigheze frauda, fenomen grav care ne afectează zilnic în toate domeniile, de la investiții la alimentație și sănătate.

Related posts

Leave a Comment