Şeful misiunii FMI, în vizită la Guvernul României
Jeffrey Franks a făcut o vizită la Palatul Victoria, unde a fost primit de premierul Emil Boc şi de ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu. Franks e în România la invitaţia BNR şi ar fi trebuit să se vadă cu Sebastian Vlădescu, numai că acesta a fost remaniat.
Şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, şi Tony Libek, reprezentantul FMI pentru România, au făcut o vizită la Palatul Victoria, unde premierul Emil Boc discuta cu miniştrii Muncii, Ioan Nelu Botiş, Finanţelor, Gheorghe Ialomiţanu, şi Comunicaţiilor, Valerian Vreme.
Cei doi reprezentanţi ai FMI au ajuns la sediul Guvernului în jurul orei 18:50 şi au stat aproximativ o oră. Premierul Emil Boc îi convocase pe noii miniştri ai Muncii şi Finanţelor, pentru a discuta despre noua Lege unică a salarizării şi OUG 58/2010 privind drepturile de autor.
Şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, se află în România la invitaţia BNR, care serbează 130 de ani de la înfiinţare, ocazie cu care urma să aibă vineri şi o discuţie cu fostul ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, acesta fiind însă remaniat.
“A fost vorba de o întâlnire informală, în contextul prezenţei în ţară a şefului misiunii FMI pentru a lua parte la evenimentele care marchează aniversarea a 130 de ani de la aniversarea BNR”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.
Şeful misiuni FMI se află pe lista invitaţilor la concertul organizat de BNR duminică, la Ateneu, începând cu ora 19:00. De altfel, acesta urma să aibă o întrevedere cu fostul ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, vineri după-amiază, însă acesta a fost remaniat, în locul său fiind numit Gheorghe Ialomiţeanu.
Jeffrey Franks a fost ultima dată în România între 27 aprilie şi 9 mai, interval în care a evaluat felul în care Guvernul a respectat programul economic convenit cu instituţiile financiare internaţionale. A căzut la înţelegere cu guvernanţii români, astfel că ulterior, pe şapte iulie, în rezerva Băncii Naţionale a intrat cea de-a cincea tranşă a împrumutului acordat României de către Fondul Monetar Internaţional, în valoare de 913 milioane de dolari.
Prin programul de asistenţă financiară acordat României prin Acordul Stand-By, semnat în mai 2009, ţara noastră trebuie să primească în total 20 de miliarde de euro. Următoarea tranşă din acord este de 1,1 miliarde de dolari, adică aproape 900 de milioane de euro.
România o va primi însă numai dacă va plăti datoriile către companiile private, estimate la 450 de milioane de euro, şi dacă va aproba reforma sistemului de pensii până la sfârşitul lunii, a declarat Tony Lybeck, reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria, pe 1 septembrie.