Volum in memoria eroilor sovietici, lansat la Academia Romana

Academia Romana a gazduit, vineri, in prezenta Excelentei Sale, Dom­nul Alexander Churilin, Am­ba­sadorul Extraordinar si Pleni­potentiar al Federatiei Ruse la Bucuresti, lansarea volumului “In memoriam Heroes” (n.r. -“In memoria eroilor”), lucrare de­dicata comemorarii celor peste 60 de mii de soldati sovietici care si-au pierdut viata in timpul celui de-Al II-lea Razboi Mondial, in luptele duse pe teritoriul Romaniei, pentru eliberarea de sub dominatia fascista si care sunt ingropati in tara noastra, majoritatea in cimitire militare comune, scrie Iulian Badea pentru Cronica Română.Volumul a fost elaborat la initiativa Ambasadei Federatiei Ruse din Romania si s-a realizat in colaborare cu Academia Romana si Biblioteca Metropolitana din Bucuresti. Editia bibliofila, tiparita in 27 de exemplare, este ilustrata cu de­sene din caietul de schite al lui Radu Zugravu, din patrimoniul Bibliotecii Academiei Romane si cu patru xilogravuri originale colorate realizate de graficianul Mircea Dumitrescu, culegerea de texte apartinand Ilenei Constantinescu.
Multumind autorilor pentru efortul depus in realizarea cartii, ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti a subliniat in discursul sau ca volumul pregatit cu eforturi comune “reprezinta un pas unic, dar cred numai primul pas in munca uriasa”, evocand in context jertfa soldatilor sovietici cazuti pe campurile de lupta in timpul celui de-Al II-lea Razboi Mondial. In context, domnia sa a mentionat ca in urma cu 70 de ani a inceput “cea mai mare tragedie din istoria tarii noastre”, punctand data de 22 iunie 1941 ca inceput al agresiunii indreptata de Germania nazista impotriva “popoarelor din Uniunea Sovietica”. Ambasadorul Federatiei Ruse a reamintit ca armatele sovietice au contribuit decisiv la eliberarea de sub ocupatia fascista a mai multor state precum Ucraina, Belarus, Moldova, Republicile Baltice si “l-au alungat pe dusman” din Polonia, Romania, Ungaria, Austria, Bulgaria, Cehoslovacia, Iu­go­slavia si Albania, precum si la eliberarea unor parti din teritoriul danez si cel norvegian. “In pamantul romanesc isi dorm somnul de veci mai mult de 63 de mii de soldati si ofiteri sovietici, care si-au pierdut viata pentru libertatea noastra si a voastra, pentru pacea si siguranta copiilor si nepotilor lor. Dar memoria fiecaruia trebuie marcata cu grija. In Romania, la ceremoniile de co­memorare de la cimitirele militare comune s-au adunat o multime de oameni, de diferite nationa­litati si varste, si este deosebit de emotionant ca au fost si copii. Vedem in acest lucru o dovada a relatiilor traditionale dintre rusi si romani, recunostinta generala fata de eroii din acel razboi, o garantie a dezvoltarii cu succes a relatiilor ruso-romane”, a mai declarat ambasadorul Federatiei Ruse.
Excelenta Sa a mai spus, in discursul sau, ca pentru a asigura un viitor luminos Europei, pentru a o proteja de alte nenorociri si razboaie, “trebuie sa pastram vie amintirea maretelor fapte de eroism din razboiul antifascist si a eroilor care
l-au savarsit”. “Fie ca aceasta carte sa devina aportul nostru in intarirea pacii si prieteniei dintre popoarele noastre”, a incheiat ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti. La randul sau, pre­sedintele Academiei Romane a mentionat ca volumul va fi prezentat in cadrul expozitiei internationale “Memorial 2011”, care va fi organizata la Moscova sub patronajul presedintelui Federatiei Ruse, Excelentei Sale, Domnul Dmitri Medvedev, cu prilejul comemorarii a 70 de ani de la in­ce­putul Marelui Razboi Pentru Apararea Patriei. La eveniment au participat o serie de oficiali ai Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti, precum si academicieni, istorici, oameni de cultura romani, printre acestia numarandu-se Razvan Theodorescu, Florin Rotaru, Mihai Ionescu, Mircea Dumitrescu.

Related posts

Leave a Comment