Românii rezidenţi legali în Marea Britanie pot rămâne în caz de Brexit

Dreptul de şedere al românilor, ca şi al celorlalţi cetăţeni din Uniunea Europeană aflaţi legal în Marea Britanie nu va fi afectat de un eventual vot de ieşire din UE în referendumul de joi 23 iunie. Campania Vote Leave a dat asigurări oficiale, într-un răspuns la o întrebare adresată de RFI.

Nimeni din celelalte ţări ale UE nu va fi expulzat din Marea Britanie, şi nici nu vor fi cetăţeni ai Regatului Unit care vor fi obligaţi să părăsească alte ţări europene, în cazul în care Regatul Unit va părăsi UE.

 

Orice afirmaţii contrare nu sunt decât o sperietoare. Propria cartă a drepturilor fundamentale a UE împiedică expulzarea colectivă a cetăţenilor britanici din statele UE, în timp ce toţi cetăţenii UE care au reşedinţa în mod legal în Regatul Unit la data retragerii îşi vor păstra dreptul de şedere.

 

Marea Britanie va putea totuşi să-şi recâştige controlul asupra cui este admis în Marea Britanie şi să recupereze  puterea de a expulza infractorii condamnaţi  care provin din alte state membre ale Uniunii Europene”, se spune într-un email primit la RFI din partea campaniei Vote Leave. 

 

Care este însă opinia experţilor în recrutare cu privire la statutul românilor în cazul unui Brexit – vot pentru ieşirea din UE?

Cristina Irimie este directoarea unei agenţii de recrutare de forţă de muncă la Londra care se adresează cetăţenilor români, precum şi fondatoare a primei publicaţii online în română din Marea Britanie, Români în UK, şi vorbeşte de impactul referendumului asupra activităţii de recrutare.

 

Nu am fost afectaţi dn punctul de vedere al clienţilor din Marea Britanie, în schimb am observat o îngrijorare din partea candidaţilor pregătiţi să-şi înceapă o viaţă nouă în Marea Britanie. Am observat că o parte a acestora amână decizia relocării pentru a vedea ce se întâmplă cu referendumul”, a spus Cristina Irimie.

 

Citiţi mai mult AICI

Related posts

Leave a Comment