“Vestala de la Ciucea – Peregrin cu broboadă și toiag”

Expoziția fotografică comemorativă “Vestala de la Ciucea. Peregrin cu broboadă și toiag” a fost inaugurată la Muzeul Casa Memorială Octavian Goga din Ciucea.

Expoziția este organizată cu prilejul împlinirii a 45 de ani de la trecerea în neființă a Veturiei Goga și poate fi admirată în perioada 15.06.2024 – 15.07.2024.

“O cunoscută și apreciată cântăreață de operă, Veturia Goga a avut o educație aleasă, la 14 ani fiind deja o poliglotă fluentă în germană, franceză și maghiară” ne împărtășește directorul Muzeului din Ciucea, Eduard Boboc.

Despre Veturia Goga

A debutat, în 1903, în Concertul “Reuniunii Române de Muzică și Cântări” de la Sibiu,cu piesa lui Ion Vidu “Răsunetul de la Crișana”, ca solistă a aceleeași formații interpretând lieduri și doine la spectacolele organizate la Arenele Romane din București, pentru “Expoziția generală română” (27 și 29 august 1906).

După participarea în calitate de solistă a concertului organizat de către “Societatea Studențească Petru Maior” din Budapesta (martie, 1909), concert cu un larg ecou în capitala Ungariei, a devenit cunoscută și în țara vecină.

În 1909, l-a cunoscut la Sinaia pe George Enescu care i-a mijlocit accesul în intimitatea reginei Elisabeta (Carmen Sylva), devenind Doamnă de onoare a acesteia, în această calitate cântând inclusiv la Reuniunile sale muzicale.

După marele concert de la Ateneul Român (28.12.1909) și evoluarea pe scenele din mai multe capitale europene (Paris, Berlin, Viena, Budapesta, Roma), unde a cântat în germană, franceză, română și maghiară, a fost supranumită “Privighetoarea Ardealului”.

Related posts

Leave a Comment