Usyk l-a învins pe Fury și este noul campion la categoria grea

Ucraineanul Oleksandr Usyk (37 ani) l-a învins în această dimineață pe britanicul Tyson Fury (35 ani), într-un meci de box disputat pe Kingdom Arena, Riyadh, Arabia Saudită. Tyson Fury a suferit o înfrângere la puncte după o decizie împărțită a arbitrilor, iar ucraineanul a devenit primul campion incontestabil la categoria grea cu patru centuri.

Lupta a încoronat primul campion incontestabil la categoria grea de la Lennox Lewis,  între noiembrie 1999 și aprilie 2000, precum și primul campion din era celor patru centuri. Pe lângă cele patru centuri, a fost realizată și o centură comemorativă specială pentru lupta din 18 mai. Centura WBC Fury-Usyk (ediție specială) a fost binecuvântată și semnată de Papa Francisc, liderul bisericii romano-catolice, conform skysports.

Pe 16 noiembrie, meciul a fost anunțat oficial că va avea loc pe 17 februarie 2024 la Riyadh, Arabia Saudită, cu o conferință de presă de lansare la Londra. Lupta a fost amânată oficial pe 2 februarie 2024, cu ideea reprogramarii pentru 2024, odată ce un medic a putut să stabilească timpul de recuperare pentru accidentarea susținută de Tyson Fury la antrenament.

Promotorul lui Fury a confirmat accidentarea pugilistului britanic și întreaga gală a fost reprogramată pentru 18 mai 2024. Decizia a fost luată rapid de organizatorul evenimentului din Arabia Saudită, Turki Alalshikh.

În runda a noua Usyk a fost aproape să câștige prin KO

Scorul final al celor trei arbitri a fost: 115–112, 113–114, 114–113. Usyk a dedicat victoria, familiei sale, echipei sale și poporului ucrainean. După luptă, Fury a comentat: „Cred că a câștigat câteva runde, dar eu am câștigat majoritatea… Țara lui este în război, așa că oamenii sunt de partea țării în război, dar nu vă înșelați, eu am câștigat acea luptă… Mă voi întoarce, am o clauză de revanșă.” Usyk a răspuns: „Dacă vrea, sunt gata pentru o revanșă.” Usyk a suferit o fractură de maxilar în urma luptei și a fost tratat la spital după conferința de presă.

Alături de echipa lui Usyk, câțiva comentatori, cum ar fi David Haye de la TNT Sports, au fost de părere că arbitrul nu i-a acordat ucraineanului victorie prin knockout tehnic în runda a noua. Victoria lui Usyk l-a făcut primul nou campion incontestabil la categoria grea în 24 de ani. Lennox Lewis a deținut acest titlu timp de cinci luni după ce l-a învins pe Evander Holyfield în noiembrie 1999.

Foto: Boxeri, litografie de Theodore Gericault, 1818.

CITEȘTE ȘI:

SportinCluj: Dan Petrescu vrea victoria în meciul cu Farul Constanța

Campion mondial la kickboxing, ucis în luptă la Zaporojie – Acesta era voluntar în război

Related posts

One Thought to “Usyk l-a învins pe Fury și este noul campion la categoria grea”

  1. […] Usyk l-a învins pe Fury și este noul campion la categoria grea […]

Leave a Comment