Vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Cluj, Vákár István, a primit vineri, 25 martie 2022, o delegație formată din cadre didactice din învățământul special din Serbia, Portugalia, Turcia, Letonia și Lituania, aflați în schimb de experiență profesională în județul Cluj.
De asemenea, din delegație au mai făcut parte reprezentanți ai Grădiniței Speciale din Cluj-Napoca și ai Inspectoratului Școlar Județean Cluj.
Grădinița Specială, instituție de învățământ special din subordinea Consiliului Județean, este beneficiara unui proiect cofinanțat din programul Erasmus+ al Uniunii Europene și intitulat „SENdata: Abordări digitale în educația specială”. În acest context, întâlnirea de la sediul forului administrativ județean a fost prilejuită de faptul că în această perioadă, în județul Cluj, se desfășoară o parte dintre activitățile prevăzute în cadrul proiectului.
„Mă bucur să constat că există un interes atât de crescut pentru a facilita accesul la educație al tinerilor cu nevoi educaționale speciale și pentru a valorifica potențialul fiecărui copil. Felicit inițiatorii acestui demers, mai mult decât lăudabil și îl asigur de întregul sprijin și deplina disponibilitate de colaborare a forului administrativ județean” a spus vicepreședintele CJ Cluj, Vákár István.
Parteneriatul strategic realizat între instituții pentru învățământ special din șase țări, respectiv Serbia, Portugalia, Turcia, Letonia, Lituania și România, prevede crearea unei baze de date la nivel internațional în care copii, părinți și specialiști pot găsi aplicații gratuite, potrivite pentru a fi folosite în activitățile de învățare. Aceste aplicații vor fi disponibile în șapte limbi străine, astfel încât să poată fi la îndemâna unui număr cât mai mare de persoane.
Scopul proiectului este crearea de conținut educațional, accesibil persoanelor cu nevoi educaționale speciale și sprijinirea profesioniștilor din acest domeniu în realizarea activităților de învățare, cu ajutorul resurselor digitale.