Unul dintre cele mai frumoase drumuri din Cluj, reabilitat cu bani europeni

Consiliul Județean Cluj a finalizat reabilitarea Drumului Bistriței. Acesta poate contribui la punerea în valoare a patrimoniului istoric din nordul județului Cluj. Drumul trece și pe teritoriul comunei Bonțida, unde se află două castele Banffy, inclusiv edificiul nobiliar care găzduiește festivaluri precum Electric Castle sau TIFF.

Drumul Bistriței este unul dintre cele mai importante proiecte regionale de infrastructură din Transilvania de Nord. Pe teritoriul județului Cluj, lungimea acestui drum este de 32 de kilometri. Drumul a fost reabilitat cu ajutorul unui proiect european în valoare de aproximativ 75 de milioane de lei, spune managerul proiectului, Rodica Gogonea.

Drumul poate contribui la dezvoltarea turismului local. În Bonțida, de exemplu, se află unul dintre cele mai cunoscute castele din Transilvania. În incinta castelului Banffy sunt organizate festivaluri precum Electric Castle sau TIFF. Tot în comuna Bonțida, dar în satul Răscruci, se află un alt castel Banffy, aflat în curs de restaurare, care va deveni centru cultural în subordinea Consiliului Județean. Punerea în valoare a patrimoniului istoric este un element-cheie în dezvoltarea acestor localități, spune vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Istvan Vakar.

”Este îmbucurător faptul că, iată, cu două luni și jumătate înainte de termen lucrările de reabilitare ale primului tronson DJ 109 (intersecție DN1C – limita jud. Sălaj) parte a Drumului Bistriței, Acordul de finanțare a fost semnat în decembrie 2017 și acordul de investiții în decembrie 2018. Procesul de reabilitare nu a fost fără dificultăți, au existat mai multe obstacole, de exemplu, conducta principală de apă ar fi trebuit să treacă pe aici, dar s-a găsit o soluție alternativă. Modernizarea drumului județean 109 din fonduri europene are o importanță strategică pentru dezvoltarea economică a zonei și pentru îmbunătățirea calității vieții oamenilor care locuiesc aici”, a spus István Vákár, vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj.

Turiștii care vor merge pe Drumul Bistriței mai pot vizita și bisericile vechi din Borșa, Vultureni și Așchileu.

Related posts

Leave a Comment