Universitățile clujene au găsit un răspuns aparte la scăderea numărului de candidați din România, provocată de criza demografică prelungită. Astfel, universitățile clujene au mizat pe internaționalizare și pe atragerea de studenți străini. În prezent, în universitățile clujene studiază peste 6.000 de studenți veniți din străinătate. În această cifră nu intra studenții din Republica Moldova sau cei care provin din comunitățile românești din Europa Occidentală și America de Nord.
Internaționalizarea universităților clujene este favorizată de mai mulți factori. Primul este reprezentat de faptul că aceste universități sunt bine cotate în clasamentele internaționale, iar diplomele eliberate sunt recunoscute în întreaga Uniune Europeană. Al doilea factor este reprezentat de faptul că universitățile și-au dezvoltat linii de studiu în limbi de circulație internațională. Un exemplu în acest sens este cea mai mare facultate din România. Este vorba de Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai, care oferă studii în limbile română, maghiară, germană, engleză și franceză, spune decanul Răzvan Mustață.
Un alt exemplu de succes este Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, care oferă studii în limbile română, franceză și engleză. În procesul de internaționalizare, programele de tip Erasmus au fost foarte utile, spune profesorul universitar Roxana Vidican, director de departament în cadrul Facultății de Agricultură.
Instituția românească de învățământ superior cu cel mai mare număr de studenți străini, peste 3.000, este Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu”. Ea oferă studii în limbile română, engleză și franceză. Studenții provin de pe toate continentele.
La capitolul internaționalizare performează foarte bine și Universitatea Tehnică Cluj-Napoca. Ea oferă studii în română, engleză și germană. Experții în domeniul educației cred că internaționalizarea va deveni și mai evidentă în următorii ani, când România va atrage inclusiv studenți care alegeau până acum să studieze în Ucraina, Rusia sau în Israel, dar care se reorientează din cauza războaielor.