Ungaria va găzdui, în cadrul unei expoziţii, artişti de la Fabrica de Pensule Cluj

Mai mulţi artişti de Fabrica de Pensule din Cluj-Napoca îşi vor expune lucrările în Ungaria.Expoziţia va avea loc la Szentendre, oraşul din imediata vecinătate a capitalei Budapesta.

Artiştii clujeni expun în cadrul Art Capital, o serie de evenimente de artă vizuală contemporană internaţională. Expoziţia va fi deschisă publicului până în 16 octombrie 2016.

Szentendre este de aproape un secol cel mai important centru artistic din Ungaria – şi astăzi trăiesc peste 130 de artişti în Szentendre. Cea mai importantă instituţie culturală de aici este Centrul Muzeal Ferenczy, care administrează peste 15 muzee şi spaţii de expoziţii în oraşul de pe malul Dunării.

Art Capital, pornit cu intenţia de a deveni o tradiţie, va însemna o combinaţie inedită între un festival de artă şi o bienală de artă vizuală. Vor fi nenumărate expoziţii, performance-uri, tururi ghidate, concerte, seri literare, proiec?ii de film şi simpozioane – toate putând fi vizitate în centrul istoric al oraşului. Art Capital este o iniţiativă unică în Europa Centrală atât ca ?i con?inut, cât şi ca dimensiune.

Potrivit organizatorilor, unul din scopurile proiectului este acela de a readuce oraşul Szentendre, cu îndelunga sa tradiţie artistică, în postura de capitală a artelor vizuale. În cele peste 20 de expoziţii legate tematic vor fi expuse lucrări ale unor artişti marcan?i ai scenei internaţionale şi maghiare de artă contemporană. Tematica – “experienţa timpului” în zilele noastre – va fi ilustrată în expoziţii însoţite de numeroase programe colaterale, o reflec?ie asupra felului în care ritmul vieţii noastre se modifică în raport cu termenele şi stilul de viaţă urban. Cum se reflectă acest proces în imaginea timpului accelerat – pot exista momente speciale, în care timpul încetineşte, se opreşte sau se extinde? Se poate transforma trecutul în ficţiune, poate supravieţui memoria personală miturilor şi legendelor, istoriei canonizate de ştiinţă? Imortalizăm lucrurile din jurul nostru cu telefoanele mobile, dar cum se comportă aceste imagini ale unor „momente furate” atunci când ajung pe internet? Există un cult al tinereţii şi în ce măsură se află el în relaţii amicale cu timpul?

Expoziţia artiştilor din Fabrica de Pensule va avea vernisajul în data de 3 septembrie 2016.

Related posts

Leave a Comment