Una dintre ultimele creații compuse de Béla Bartók, pe scena Filarmonicii de Stat ,,Transilvania”

Programul de concerte al lunii iunie la Filarmonica de Stat ,,Transilvania” continuă vineri, cu o seară muzicală care o are ca solistă pe Aida-Carmen Soanea (violă), dirijor Henry Hao-An Cheng.

Iubitorii muzicii clasice vor putea audia Béla Bartók – Concertul pentru violă, Sz. 120, BB 128 și Serghei Rahmaninov – Simfonia nr. 2 în mi minor, op. 27.

Concertul va avea loc vineri, 9 iunie 2023, de la ora 19:00, la Colegiul Academic.

Concertul pentru violă, Sz. 120, BB 128 a fost una dintre ultimele creații compuse de Béla Bartók. Lucrarea i-a fost comandată de William Primrose, un violist respectat în epocă, care știa că Bartók îi poate oferi o piesă provocatoare din punctul de vedere al interpretării. Bartók suferea deja de leucemie în fază terminală când a început să scrie piesa, la moartea sa rămânând doar o serie de schițe din planificatul concert. După moartea lui Bartók în 1945, prietenul său Tibor Serly a definitivat compoziția în 1949. Premiera concertului a avut loc în luna decembrie a aceluiași an, Primrose interpretând piesa în compania Orchestrei Simfonice Minneapolis, avându-l ca dirijor pe Antal Doráti.

Simfonia nr. 2 în mi minor, op. 27, este cea mai lungă lucrare de concert a lui Rahmaninov, cu o durată de peste o oră, dacă se respectă toate repetițiile, însă este apreciată pentru întregul ei perfect echilibrat. În afară de asta, șirul de melodii este continuu. Orchestrația și inventivitatea melodică a lui Rahmaninov sunt atât de pline de caracter, încât nu este dificil să o vedem ca pe o lucrare programatică (Oana Andreica – Ghid (incomplet) de concert).

Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318 sau 0264-430.060) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.

Related posts

Leave a Comment