O figură esențială a liricii moderne și contemporane maghiare, una dintre cele mai luminoase şi sensibile personalități ale literaturii maghiare a începutului secolului XXI, Ady Endre a ridicat graiul conaționalilor la cota supremă a capacității artistice, reușind, în premieră, în istoria literaturii, îmbinarea armonioasă a specificului național maghiar cu perspectiva universalității, a exigențelor artei cu mesajul social, a criticii formelor înrobitoare de viață cu aspectele vizionare sociale.
Astfel, cu ocazia împlinirii a 147 ani de la naștere, la Muzeul Octavian Goga din Ciucea, a fost organizat un eveniment cultural dedicat poetului maghiar.
Personalitate emblematică a unei generații de scriitori şi poeți care la începutul secolului trecut au reformat literatura maghiară, Ady Endre a fost primul care a rupt șirul poemelor tradiționale, romantice, inspirate de Arany János şi Petőfi Sándor, creând poezia maghiară modernă.
Festivitatea a fost deschisă de către vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, István Vákár. Oficialul a remarcat importanța cinstirii și necesitatea perpetuării memoriei celor doi poeți naționali, Octavian Goga și Ady Endre, doi patrioți și poeți naționaliști care au reușit să facă abstracție de noemele timpului, susținându-se reciproc, în pofida concepției politice diametral opuse.
Totodată, cei prezenți la evenimentul cultural au asistat și la vernisarea a două expoziții temporare: Expoziția fotografică și documentară dedicată celebrării a 147 ani de la nașterea poetului Ady Endre și Expoziția de carte intitulată “Autorii maghiari în biblioteca poetului Octavian Goga”.