Un nou pacient infectat cu variola maimuței în România

Încă un caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România. Este vorba despre un bărbat de 51 de ani din Giurgiu. Potrivit Ministerului Sănătății, starea lui de sănătate este bună și se află în izolare la domiciliu. Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 21 de pacienți, printre care și un bărbat din județul Cluj.

Ce este variola maimuței?

Variola maimutei (monkeypox) este o boala infectioasa virala, fiind provocata de un virus ce apartine familiei poxvirusurilor. Poxvirusurile se transmit in mod direct sau indirect de la animale la om, iar comparativ cu alte virusuri, au un grad crescut de rezistenta in mediu uscat si la temperaturi ridicate, ceea ce le face sa persiste perioade lungi de timp pe suprafetele/ in materialele infectate.
Spre exemplu lenjeria de pat a unei persoane infectate cu variola maimutei poate fi infectioasa vreme de cateva luni sau chiar ani. In ciuda rezistentei virusului, boala nu este inalt contagioasa, raspandirea de la om la om presupune un contact direct prelungit.

Cum se transmite variola maimutei?

Variola maimutei se transmite prin contact direct prelungit cu o persoana infectata cu acest virus. Virusul responsabil de aparitia bolii poate patrunde in organismul gazdei prin:

  • Pielea lezata
  • Tractul respirator
  • Ochi
  • Nas
  • Gura
  • Contact cu fluide corporale infectate.

Cea mai expusa categorie o reprezinta profesionistii din domeniul sanatatii care trateaza cazuri de variola maimutei, precum si membri ai familiei unei persoane infectate ori partenerii sexuali ai acesteia.

Variola maimutei nu este o boala cu transmitere sexuala, insa expunerea directa, prelungita, specifica contactului intim si expunerea la fluide corporale infectate favorizeaza raspandirea bolii intre oameni. Acesta constituie motivul pentru care cele mai multe cazuri de variola maimutei la om au fost depistate prin intermediul serviciilor de sanatate sexuala.

Variola maimutei se poate transmite intre oameni si prin picaturi din tuse si stranut, insa dupa un contact prelungit si de la mica distanta.
De asemenea, este posibila si transmiterea prin placenta de la mama la fat.

Related posts

Leave a Comment