Tradiția clujeană de încondeiere a ouălor ajunge în Alcaniz, Spania

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, în parteneriat cu asociația „Rumanos en el Bajo Aragón” din Alcaniz, Spania și Primăria orașului Alcaniz, organizează o serie de ateliere de decorare a ouălor de Paști.

Evenimentul are loc duminică, 9 aprilie 2023, la Centro Joven din orașul spaniol Alcaniz, cu ocazia sărbătorii Paștelui catolic și a Floriilor ortodoxe.

Atelierele, denumite generic „Tradiții clujene, în Diaspora”, vor fi susținute de consultantul artistic Claudiu Cubleșan din cadrul CJCPCT Cluj, bun cunoscător al tehnicilor de decorare a ouălor, care le va vorbi participanților și despre tradițiile și obiceiurile românești, legate de Sărbătoarea Învierii Domnului. De asemenea, pe tot parcursul atelierelor vor fi proiectate fotografii și filme documentare-etnografice, realizate în ultimii ani de instituția clujeană de cultură.

Evenimentul este deschis publicului larg și sunt invitați toți cei interesați să participe la atelierele de decorare a ouălor de Paști și să descopere tradițiile și obiceiurile din județul Cluj, legate de această sărbătoare creștină.

Acțiunea, care face parte din proiectul „Tradiții clujene în țară și peste hotare”, demarat în anul 2020, are ca scop promovarea tradițiilor și obiceiurilor românești în diaspora, în special în rândul comunității românești din Alcaniz și al celorlalte naționalități. Având în vedere prezența semnificativă a diasporei românești în Spania și în alte state europene, această manifestare culturală va contribui la conservarea valorilor culturale naționale și la menținerea apartenenței la naționalitate.

Related posts

Leave a Comment