Tot mai mulți antreprenori susțin învățământul dual

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă piața muncii din Cluj este lipsa resurselor umane. De aceea, companiile și organizațiile patronale au investit, de-a lungul ultimilor ani, în diferite forme de învățământ dual sau profesional, care asigură accesul tinerilor pe piața muncii. În prezent, în Cluj-Napoca, rata șomajului este mai mică de 1 la sută.

Clujul a devenit unul dintre polii de dezvoltare ai României. Mulți investitori au fost atrași la Cluj de calitatea forței de muncă, pregătită deopotrivă în universități și în școlile clujene. Specialiștii în economie spun că nu este o coincidență faptul că, în ultimii ani, Clujul domină clasamentele naționale la Evaluarea Națională, Bacalaureat și Titularizare, iar universitățile clujene sunt tot mai bine cotate la nivel internațional. Practic, universitățile au pregătit profesori buni pentru învățământul preuniversitar, iar aceștia au pregătit, la rândul lor, elevi buni.

Acesta este contextul în care companii private au decis să investească, la rândul lor, în școli duale și profesionale, destinate tinerilor care nu merg la universitate. Aceste școli au adoptat modelul german sau cel austriac, iar integrarea tinerilor pe piața muncii a fost mai ușoară. Mai mult, autoritățile clujene au decis să adapteze oferta școlară la condițiile concrete de pe piața muncii. De exemplu, în zona Turda, unde există o companie belgiană specializată în domeniul aeronautic, care produce componente pentru avioane, locul vechii școli profesionale de lăcătuși-mecanici pentru industria auto a fost luat de o specializare care pregătește lăcătuși-mecanici pentru industria aero-spațială. Mai mult, angajatorii oferă burse private tinerilor aflați pe băncile școlilor, indiferent dacă este vorba de universități, de licee sau de școli profesionale, iar tinerii care beneficiază de astfel de burse plătite se pot integra mai ușor pe piața muncii.

Related posts

Leave a Comment