The ASHES – Anglia vs Australia

De Andrei Iriminescu

Turneul Ashes (traducere – “cenusa”) este un turneu de cricket care implica echipele nationale de cricket ale Angliei si Australiei. Se joaca in formatul Test Cricket, 5 zile de joc per meci. Fiecare formative este de 2 ori la bataie si de 2 ori de aruncare in fiecare meci. Un turneu are intre 1 si 6 meciuri( In ultimii 20 de ani, numarul de meciuri a fost de 5). Turneul are loc o data la 2 ani, alternativ in Anglia si Australia. Cine castiga mai multe meciuri intr-un turneu, castiga turneul. Meciurile se pot termina si la egalitate.Istoria turneului incepe in anul 1882. Atunci, in Anglia, pe arena londoneza The Oval, Australia a jucat un singur meci cu Anglia. Australia a reusit sa invinga Anglia in premiera (echipele se mai intalnisera inca din 1877, insa numai Anglia iesise invingatoare). Aceasta infrangere a fost dramatizata la maximum de presa din Anglia de la acea vreme. Ziarul The Sporting Times a scris un “necrolog al cricketului enlgez”.

Pana in anul 2013 inclusiv, s-au jucat 67 de turnee. Anglia si Australia au castigat fiecare 31 de turnee, iar 5 s-au incheiat la egalitate. O egalitate perfecta care arata echilibrul istoric al acestui turneu.

In anul 2013 s-a derulat episodul numarul 67 din The Ashes. S-au jucat 5 meciuri. Primul la Trent Bridge, in Nottingham. A fost castigat dramatic de Anglia, care, in ultima zi a meciului a reusit sa elimine ultimul jucator advers. Australia era foarte aproape de tinta impusa de Anglia, dar James Anderson a reusit sa elimine de unul singur 10 oameni in acest meci si a asigurat astfel victoria engleza. 1-0 Anglia
A urmat meciul din Londra, de pe Arena Lord`s. Este supranumita si Casa Cricketului. Este locul unde se pastreaza legile cricketului. Un meci fara istoric, in care Anglia a reusit sa invinga in 4 zile. 2-0 Anglia.

Meciul 3 a fost la Manchester pe arena Old Trafford Cricket Ground. Arena este in oras langa stadionul echipei de fotbal Manchester United. Meciul a fost echilibrat. Australia a fost aproape de victorie, insa Anglia a rezistat. Meciul s-a terminat egal. In cricket, daca nu reusesti sa elimini ultimul jucator advers inainte de terminarea timpului de joc, si echipa la bataie nu face numarul de runs necesare castigarii meciul, se termina egal. Ramane 2-0 Anglia.

Meciul 4 a avut loc pe Emirates Durham Interntional Cricket Ground ( langa Newcastle in tinutul Durham). Meci dominat de Anglia care castiga si se distanteaza la un scor de 3-0 care practic ii asigura victoria.

Ultimul meci a avut loc pe arena unde totul a inceput: The Oval. S-a terminat egal si Anglia castiga Turneul cu 3-0.

Fiecare meci a fost jucat cu casa inchisa. Anul acesta, peste 750 mii de spectatori au asistat pe stadioane la meciurile din Anglia. Un interes incredibil pentru un turneu aproape la fel de batran ca si Romania moderna.

Related posts

Leave a Comment