“Subiectul Roşia Montana va fi discutat în CSAT, “cu expertiza pe masă”

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seară, la OTV, că subiectul legat de proiectul minier de la Roşia Montană va fi discutat în CSAT, “cu expertiza pe masă”, precizând că sunt aşteptate rezultatele acestei expertize.”Aştept rezultatele expertizei. În orice caz, nu eu voi fi cel care ia decizia. Subiectul va fi în CSAT, cu expertiza pe masă”, a spus el, răspunzând unei întrebări.
Guvernul va solicita acordul Comisiei Europene pentru derularea proiectului Roşia Montană, principala problemă fiind legată de utilizarea cianurilor în exploatarea minieră, au declarat, în urmă cu o săptămână, agenţiei MEDIAFAX, surse oficiale.
“Exploatarea cu cianuri este principala problemă legată de acest program. Derularea proiectului depinde de acordul Comisiei Europene”, au arătat sursele citate.
Programul de guvernare al viitorului Cabinet prevede reevaluarea proiectului Roşia Montană, dar pe baza unor expertize interne şi internaţionale, concomitent cu realizarea unei strategii naţionale pentru valorificarea resurselor minerale non-energetice.
Compania canadiană Gabriel Resources deţine 80% din capitalul social al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), în timp ce statul român controlează 19,3% din acţiuni, prin compania Minvest Deva, iar alţi acţionari cumulează 0,7% din titluri. Reprezentanţii RMGC au arătat în luna octombrie că este în derulare o majorare de capital social cu 597,6 milioane de lei, de la 14,99 milioane lei la 612,6 milioane de lei, operaţiune în urma căreia toţi acţionarii îşi vor menţine participaţiile.
Proiectul minier de la Roşia Montană, din Munţii Apuseni, este unul controversat, contestatarii invocând în special problemele de mediu care ar urma să fie provocate de această investiţie.

Related posts

Leave a Comment