Studiu FSEGA: România a ajuns din urmă Polonia la capitolul PIB/capita

Vești bune pentru România. Potrivit datelor Eurostat, interpretate de cercetătorii Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai, România a ajuns din urmă Polonia în privința Produsului Intern Brut pe cap de locuitor (PIB/capita). În prezent, în privința acestui indicator, România se află la 80 la sută din media europeană și este țara cu cea mai rapidă creștere din Uniunea Europeană.

Produsul Intern Brut al României raportat la numărul de locuitori a crescut mai rapid decât în alte state din regiune. O cercetare realizată de echipa laboratorului Romanian Economic Monitor, din cadrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, arată că România a ajuns din urmă Polonia la acest capitol, după cum a afirmat prorectorul Universității Babeș-Bolyai, Levente Szasz, în cadrul unei conferințe internaționale.

”Știrea este una pozitivă. România a ajuns din urmă Polonia în termeni de PIB/capita. Suntem pe o tendință de creștere. Însă apare și întrebarea: dezvoltarea economiei a egalat-o pe cea a Poloniei? În această privință, umilul meu răspuns este că nu, nu încă”, a spus Levente Szasz.

Pentru ca acest proces de creștere economică să genereze și dezvoltare, este necesară și creșterea nivelului de trai al populației, spun experții în domeniu. În urma României se află țări precum Ungaria, Croația, Slovacia, Letonia, Grecia și Bulgaria, mai spune Levente Szasz.

”Oricum, avem răspunsul că, în privința PIB/capita, suntem în fața a șase state membre ale Uniunii Europene. România se află la 80 la sută din media Uniunii Europene. Italia, de exemplu, se află mult mai sus, în apropierea nivelului european mediu. Așadar, tendința este bună, este pozitivă, rata de creștere este cea mai înaltă și mai rapidă din regiune. Și da, în comparație cu celelalte țări din regiunea Europei Centrale și de Est, rata de creștere este cea mai bună, însă trebuie să rămânem cu picioarele pe pământ, pentru că mai avem mult de lucru”, a adăugat Levente Szasz.

Dacă România și Polonia se află la 80 la sută din media Uniunii Europene în privința indicatorului PIB/capita, Estonia se află la 81 la sută, iar Portugalia la 83 la sută. În anul 2000, România se afla la 25 la sută din media europeană, iar în urmă cu 10 ani crescuse la 55 la sută din media Uniunii Europene. Cercetarea realizată de specialiștii Universității Babeș-Bolyai este confirmată independent și de datele adunate de Banca Națională a României.

Related posts

Leave a Comment