Ştefan Radof a plecat pe urmele “Seniorului” şi a bunului său prieten Corneliu CoposuActorul Ştefan Radof a murit in dimineaţa zilei de miercuri, 28 martie 2012, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, conform declaraţiilor făcute pentru agenţia Mediafax de către purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, medicul Bogdan Opriţa. Actorul Ştefan Radof era internat de marţi seară, la secţia de Terapie Intensivă, din cauza unor suferinţe cronice care s-au acutizat, insă după câteva ore, mai târziu, el a decedat, după cum a precizat Bogdan Opriţa. Actorul Ştefan Radof împlinise 77 de ani la 1 decembrie 2011. Unul dintre prietenii apropiaţi actorului, maestrul Radu Beligan a transmis presei prin intermediul secretarei personale că este profund marcat de dispariţia lui Ştefan Radof, cel căruia i-a indrumat paşii in cariera artistică a artei teatrale.Ştefan Radof a urmat cursurile Colegiului Naţional Sfântul Sava, insă după reforma şcolară de sorginte comunistă din 1947, din motive politice, a fost exmatriculat, după care şi-a facut transferul la Şcoala Profesională Comercială. După un examen de diferenţă, a urmat şi a absolvit Şcoala Medie de Comerţ Exterior.
În martie 1953, a fost arestat şi judecat de Tribunalul Militar Teritorial 2 Bucuresti şi condamnat la cinci ani de muncă silnică, sub acuzaţia de complot împotriva orânduirii de stat. Cu toate că a fost amnistiat, a avut domiciliu obligatoriu si mai multe interdicţii civile.
În 1958, a fost admis la Institutul de Teatru, dar după trei săptămâni a fost exmatriculat, pentru ca, în 1960, să fie reprimit, la interventia profesorilor Radu Beligan, Ion Cojar şi Costache Antoniu.

Ştefan Radof a fost actor al Teatrului Nottara incă din anul 1965. Printre spectacolele pe care le-a jucat aici se numără “Antigona” de Jean Anouilh, “Petru Rareş” de Horia Lovinescu, “Viziuni flamande” de Michel de Ghelderode, “Hamlet” şi “Timon din Atena” de W. Shakespeare, “Livada de vişini” de A.P. Cehov şi “Nora” de Ibsen.

Ştefan Radof a scris si poezie, a predat şi a fost implicat si in viaţa politică post-comnunistă, fiind un prieten apropiat al lui Alexandru Paleologu, Corneliu Coposu, Ion Raţiu. În legislatura 1992-1996, Ştefan Radof a fost senator de Ilfov, din partea Convenţiei Democrate. În 2004, Ştefan Radof a fost decorat cu Ordinul Naţional “Steaua României”, în grad de Cavaler, de preşedintele Ion Iliescu, “în semn de apreciere pentru îndelungata şi fructuoasa activitate artistică, pentru dăruirea şi talentul puse în slujba artei spectacolului şi a teatrului românesc”.

Related posts

Leave a Comment