Splendorile neștiute ale Palatului Banffy din Cluj

Cea mai frumoasă clădire barocă din Transilvania este reabilitată, iar lucrările pun în valoare splendoarea edificiului din centrul Clujului. Este vorba de Palatul Banffy, care, azi, găzduiește Muzeul de Artă. Clădirea se află în patrimoniul Consiliului Județean Cluj, însă, vreme de mulți ani, orice lucrări au fost împiedicate de litigiile dintre administrația județeană și cei care au pretins retrocedarea palatului.

Clădirea Palatului Banffy își va recăpăta splendoarea de altădată, cu ajutorul celor mai ample lucrări de reabilitare din ultimele decenii. Cei care lucrează la reabilitarea clădirii folosesc doar materiale tradiționale, de la tablă de cupru la piatră de Viștea sau lemn de cea mai bună calitate. Specialiștii au început să refacă ornamentele distruse de intemperii sau de oameni. Lucrările pun în valoare elemente neștiute sau neobservate până acum, de la statuile grifonilor care străjuiesc intrarea secundară în curtea palatului și până la uși sau porți realizate de meșterii transilvăneni în urmă cu sute de ani, spune vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Istvan Vakar.

Palatul Banffy are o imensă valoare arhitecturală. El este demn să figureze nu doar pe lista națională a monumentelor istorice, ci și pe lista UNESCO, este de părere directorul muzeului clujean, profesorul universitar Lucian Nastasă-Kovacs.

Palatul Banffy a fost ridicat după planurile arhitectului Johann Eberhard Blaumann, între 1774 – 1785. Inițiatorul proiectului a fost contele Gyorgy Banffy, guvernatorul Transilvaniei. Clădirea a găzduit, de-a lungul vremii, oaspeți precum membri ai Familiei Imperiale de Habsburg sau membri ai Familiei Regale a României. După instaurarea comunismului, palatul a fost confiscat de către statul român și transformat în muzeu de artă. Azi, el găzduiește una dintre cele mai importante colecții de artă din această parte a Europei.

Related posts

Leave a Comment