Spectacol aniversar la Opera Maghiară din Cluj

Un nou spectacol aniversar va avea loc în acest sfârşit de săptămână la Opera Maghiară din Cluj. Evenimentul marchează 140 de ani de la naşterea compozitorului Pongrác Kacsóh. Cu această ocazie se va pune în scenă cea mai cunoscută lucrare a sa, singspiel–ul “János Vitéz”/ “Ion cel Viteaz”. Spectacolul va fi duminică, 15 decembrie, de la ora 17.
Pongrác Kacsóh (Budapesta, 15 decembrie 1873 – Budapesta, 16 decembrie 1923) şi-a terminat studiile la Universitatea “Franz Iosif”, actuala Universitate “Babeş–Bolyai” din Cluj-Napoca, în 1896, unde a şi obţinut titlul de doctor în fizică cu Summa cum laude. A fost şi studentul Conservatorului de Muzică din Cluj-Napoca, în cadrul căruia a urmat cursurile de pian şi flaut.
Activitatea profesională s-a desfăşurat pe două mari paliere, cel al fizicii şi matematicii, respectiv al muzicii. Este şi cel care a redactat publicaţia de specialitate “Lumea muzicii”, fiind printre primii în anul 1904, care au recunoscut importanţa activităţii componistice a tânărului pe atunci, Bartók Béla. Tot în 1904 compune singspiel–ul “János Vitéz”, a cărui premieră are loc la Budapesta în 18 noiembrie 1904. A deţinut funcţii de conducere mai ales în lumea muzicală, de amintit fiind directoratele Corului Capitalei, cel al Uniunii Corale Naţionale, dar şi a Uniunii Naţionale a Muzicienilor.
Compozitorului Pongrác Kacsóh a semnat lucrări precum “János Vitéz”, “Csipkerózsa”/ “Trandafirul sălbatic”, “Rákóczi”, “Mary–Anne”, “Dorothy”, dar cea mai cunoscută fiind János Vitéz.
Pe scena Operei Maghiare din Cluj–Napoca se joacă stagiune de stagiune, din anul 1905 până în zilele noastre.

Related posts

Leave a Comment