Soluţie pentru Boc: un “PDL regional”


În opinia sociologului Ioan Hosu, scenariul optimist pentru Emil Boc ar fi coalizarea organizaţiilor PDL din Transilvania şi Banat într-o construcţie politică nouă.Reputatul sociolog clujean Ioan Hosu a făcut, pentru ZIUA de CLUJ, o primă analiză a cutremurului din PDL şi a efectelor sale. El crede că viitoarea carieră politică a lui Boc va oscila între eminenţă cenuşie a partidului şi lider al unui “PDL regional”. Sociologul apreciază că doar o schimbare a vectorilor de imagine mai poate salva PDL-ul.
În opinia lui Hosu, şedinţa-maraton de joi, finalizată cu “sânge pe pereţi” şi demisia întregii conduceri a PDL, a fost ceva absolut normal. “În acest moment, în PDL se despart apele, se clarifică situaţia, acesta este efectul rezultatelor din alegeri, chiar dacă a fost o şedinţă interminabilă. E absolut normal, spun eu, ceea ce s-a întâmplat. Asta ar trebui să se întâmple de fiecare dată când cineva o încasează, iar PDL a pierdut zdrobitor de data asta şi, dacă nu se schimbă ceva, în toamnă va şi mai rău pentru ei”, a apreciat Hosu.
În condiţiile în care Boc a anunţat că nu va mai candida pentru preşedinţia partidului, Hosu a imaginat două posibile viitoare trasee politice pentru fostul premier. “Scenariul optimist ar presupune să reuşească să coalizeze un PDL la nivel regional, în Transilvania şi Banat, unde mai au cât de cât rezultate, pentru că în restul ţării nu-i mai văd, în Muntenia nu-i mai văd, în Moldova nu-i mai văd. Ar putea fi un proiect de construcţie în Transilvania şi Banat, dacă mai e ceva de reconstruit. Scenariul pesimist ar însemna o cantonare a lui Boc exclusiv pe primărie, ceea ce ar echivala cu o retragere din viaţa de partid, dar eu nu cred că va fi o retragere totală. Emil Boc va fi, în continuare, un jucător important în PDL, un fel de eminenţă cenuşie (chiar dacă această expresie nu are neapărat conotaţii pozitive), cel puţin o perioadă. Cheia e în noiembrie. Dacă în noiembrie se va repeta scenariul de la locale, atunci ar putea deveni viabil proiectul unui PDL regional.
Sociologul clujean apreciază ca extrem de greu de prevăzut evoluţia, fie şi pe termen scurt, a PDL-ului. În opinia sa, e greu de dat un pronostic şi în privinţa viitorului preşedinte al partidului. “Se vehiculează două nume: Blaga şi MRU (Mihai Răzvan Ungureanu – n. red.). E foarte greu de spus cine ar câştiga, având în vedere susţinerile pe care le au cei doi. Blaga are activul de partid, pe când MRU are structuri instituţionale şi îl are susţinător pe Băsescu”, a comentat Hosu.
În opinia sa, singura şansă a PDL-ului este ruptura totală de trecut, inclusiv de Traian Băsescu. “PDL trebuie să-şi construiască o identitate proprie, trebuie să-şi schimbe structural imaginea şi vectorii de imagine, nu mai pot merge cu aceleaşi mesaje, altfel le va fi foarte greu în toamnă să recupereze. Băsescu nu mai e de mult locomotivă pentru PDL. Pe de altă parte, după cum au arătat ieri (joi – n. red.) lucrurile, cu un PDL total scindat, viitorul nu sună tocmai bine pentru ei”, a opinat Hosu.

De ce a demisionat Boc: PDL mai conduce două judeţe din 41

Explicaţia şedinţei cu “sânge pe pereţi” de joi şi a rezultatelor sale a fost oferită de Biroul Electoral Central, care a publicat ieri rezultatele finale ale alegerilor din 10 iunie. PDL mai are doar doi preşedinţi de consilii judeţene, la Alba şi Arad, în vreme ce USL a acaparat 35 din cele 41 de funcţii “scoase la concurs”, doi preşedinţi aparţin UDMR (Harghita şi Covasna) şi unul UNPR, în Neamţ. De asemenea, concurând în diverse alianţe, partidele componente ale USL au obţinut peste 2.000 de primari, faţă de cei aproximativ 500 ai PDL. La ceea ce este considerat a fi votul politic, adică pentru consiliile judeţene, PDL a strâns la nivelul întregii ţări abia 15%.

Related posts

Leave a Comment