Sinagoga nouă din Sighetu Marmație, întru amintirea strămoșilor din cimitire

Construcţia celei mai mari sinagogi din Europa Centrală și de Est de la Sighetu Marmaţiei este o lecţie despre memorie, solidaritate, respect faţă de înaintaşi, unitate în credinţă, după cum spune  viceprimarul municipiului nord-maramureșean Daniela Oniţa Ivaşcu în discursul său de la recenta inaugurare a edificiului.

Deschiderea lăcașului de cult mozaic a avut loc în prezenţa a sute de evrei hasidici veniți din întreaga lume, cei mai mulți având strămoșii originari din nordul Transilvaniei. Rabinul şef Aaron Teitelbaum din New York, a ales să construiască această sinagogă în memoria bunicul său născut în Sighet. Lucrările la construcţia care cuprinde noua sinagogă, o şcoală iudaică, bucătărie kosher, sală de mese, şi sală de rugăciune , au început în 2017 şi au fost suportate în mare parte din fondurile comunităţii hasidice din New York. În cursul ceremoniei, în sinagogă a fost depusă şi Thora, cartea sfântă a evreilor, din care se citește în timpul fiecărui serviciu religios.

Până la deportarea din anii ’40, în Sighetu Marmaţiei, comunitatea evreiască număra peste 30 de mii de persoane. Cei care s-au reîntors din lagărele naziste au emigrat mai apoi,  în perioada comunistă,  în Statele Unite, Canada, Australia şi în ţările din vesttul Europei.

 

(foto: mesagerul.ro)

Related posts

Leave a Comment