Să fim optimiști cu Uniunea Social Liberală

De Adrian Gurzău, deputat PDL

Căutarea adevărului și numai promovarea acestuia este datoria unui jurnalist care mai crede în meseria sa. Jurnalistul este cel care informează opinia publică cu privire la existența unor fapte de natură ca societatea să reacționeze: pozitiv sau negativ, în funcție de caz. Pro-activ sau re-activ – numai așa poate reacționa societatea la o informare. Dacă aceasta este corectă, societate se însănătoșește, dacă nu, se îmbolnăvește grav. Jurnaliștii sunt oameni – unii aleg să se vândă, alții să-și facă corect meseria, datoria față de societate. La fel ca și la noi, politicienii, de fapt ca în fiecare breaslă, nu există pădure fără uscături. Atunci când mass media își uită rolul informativ, mizeria este ascunsă sub preș, iar societatea este mințită. Mai grav este când este mințită pe banii ei prin intermediul televiziunii publice.Televiziunea Română a intrat în campaniile de cosmetizare a realității în beneficiul imaginii patronului USL. Cu începere de ieri, zilnic, timp de două luni, în cadrul Telejurnalului de la ora 20 de la TVR 1, vom avea ocazia să vizionăm “România optimistă” – “o campanie de difuzare într-un peisaj media copleşit de negativ, violenţă, lipsă de speranţă şi goană după audienţă, telespectatorii să-şi readucă aminte că în România se petrec nenumărate fapte bune”. Sună bine, mult prea bine.
În esență, am putea vorbi despre o campanie mass media corectă – și regret că trebuie să fac proces de intenție. Asta, dacă nu am vorbi despre televiziunea publică, aflată sub conducere politică și care are o imensă tradiție de a nu vedea știrile defavorabile Puterii (indiferent de aceasta) încă de la începutul anilor ’90 când, în mod nejustificat, s-a auto-denumit “liberă”. O monitorizare a știrilor difuzate de TVR pe intervalul unui an de când la conducerea sa a fost numit Claudiu Elwis Săftoiu, îmi îndreptățește spaima.
Mă întreb cât de pozitiv se poate da pe postul de televiziune public faptul că, de exemplu, de la începutul anului au scăzut depozitele din bănci ale populației? Sau că s-a mai efectuat o tranșă de disponibilizări la Oltchim. Și încă una la Mechel Cîmpia Turzii, loc din care Mircea Florea a trimis ieri Guvernului, Preşedinţiei şi Parlamentului o cerere prin care solicită să fie eutanasiat – că nu își mai găsește de lucru? Credeți că ați văzut astfel de știri pe televiziunea publică de când la conducerea ei este Claudiu Elwis Săftoiu? Nu, ați văzut numai despre lapte și miere.
In rest nimic. Nimic despre faptul că din cauza inflaţiei accentuate pensionarii se descurcă tot mai greu cu banii primiţi de la stat. Nimic despre faptul că străinii investesc din ce în ce mai puțin în România. Din lipsă de predictibilitate fiscală, din teamă că în fiecare vară se poate asista la câte o lovitură de stat dată în interesul sponsorilor Uniunii Social Liberale, precum astă vară. Nimic despre faptul că la începutul lunii mai erau înregistraţi, la nivel naţional, 467.089 de şomeri – și numărul acestora este în creștere în cadrul programului național al USL de creare a un million de noi locuri de muncă. Nimic despre faptul că numai în primele cinci luni ale acestui an s-au înregistrat 10.702 suspendări, 10.217 dizolvări și 35.394 radieri de firme. Dacă adunăm, avem cel puțin 56.313 români care și-au pus afacerile pe butuci.
S-a promis reducerea CAS cu 5% pentru angajatori, reducerea integrală a plății CAS datorate de angajatori pentru un an, precum și zero taxe pentru angajarea în regim part-time și creșterea salariului minim pe economie la 800 lei/lună. S-au promis deduceri de impozite la jumătate din plata pentru pensie privată și asigurări private de sănătate, cu plafon stabilit. S-a promis introducerea cotei reduse de TVA la producția de cereale, pâine, carne proaspătă, lapte și legume. S-a promis că se va acorda și un card de credit pentru IMM-uri cu valoare cuprinsă între 5.000 și 100.000 de Euro și că se vor capitaliza CEC și Eximbank.
Dar câte nu s-au promis! Așa că, putem să fim optimiști – guvernul știe să promită!

Related posts

Leave a Comment