Scandal între artiștii de la Centrul de Interes

Comunitatea artistică formată la Centrul de Interes, un hub care pune în valoare potențialul fostelor spații industriale de la Tehnofrig, este sfâșiată de un scandal care îi opune pe reprezentanții a două organizații implicate în administrarea hubului cultural. Centrul de Interes a devenit, în ultimii doi ani, unul dintre cele mai importante centre culturale din România, care reunește artiști de talie internațională.

Reprezentanții uneia dintre organizații îl acuză pe conducătorul celeilalte, respectiv pe profesorul universitar Florin Ștefan, că ar încercă să preia controlul total asupra Centrului de Interes. Iată ce afirmă în cuprinsul unui mail primit pe adresa redacției:

Trista istorie a sciziunilor și sforăriilor de la Fabrica de Pensule se repetă, din păcate, la Centrul de Interes – cel mai mare spațiu din România dedicat artei contemporane.

Una dintre cele două entități care administrează atelierele și expozițiile de aici, și anume Federația Centrul de Interes, condusă de Florin Ștefan, se străduie să o submineze pe cealaltă, Asociația Artiștilor CDI, pentru a gestiona de una singură banii publici care sunt atrași la Centrul de Interes.

Aceste acțiuni au început după numai un an de la deschiderea hub-ului din fosta fabrică Tehnofrig.

Astfel, în 2018, Federația lui Florin Ștefan a înregistrat marca “Centrul de Interes”, iar apoi, în 2019, marca denumită „Centrul de Interes Artă & Permisiuni”, fără a se consulta cu artiștii și cu celelalte structuri care activau în acest spațiu.

La finele anului trecut, Federația Centrul de Interes a eliminat dintre membrii săi Asociația Baril, fără a-l înștiința pe președintele acesteia, Sorin Neamțu.

În fine, în 2020, Federația lui Florin Ștefan a înființat o nouă asociație, „Asociația Artiștilor din Centrul de Interes”, pentru a crea confuzie de nume și a bloca accesul la finanțări al Asociației Artiștilor CDI – celălalt administrator al spațiilor din clădire. (De Asociația Artiștilor CDI depind 23 de ateliere în care își desfășoară activitatea peste 40 de artiști, designeri si organizații.)

Toate aceste abuzuri au culminat cu îndepărtarea galeriei Sabot din spațiul în care a activat în ultimii trei ani. Precizăm că galeria Baril și galeria Sabot erau singurele galerii cu vizibilitate internațională din Centrul de Interes și, implicit, din Cluj, după ce galeria Plan B a decis, în 2018, să activeze doar la Berlin.

Noi, reprezentanții Asociației Artiștilor CDI și ai galeriei Sabot, am sperat că Centrul de Interes va fi un spațiu multidisciplinar, în care creativitatea să dialogheze cu arta pentru a genera inovație, experiment și noi căi de interacțiune cu publicul.

Pentru a exemplifica diferența de viziune dintre noi și gruparea lui Florin Ștefan, e suficient să spunem că noua asociație înființată de el a decis să primească în rândurile sale doar absolvenți de studii universitare de artă. Majoritatea provin din anturajul lui Florin Ștefan, fiind cadre universitare tinere și studenți meniți a-i consolida poziția de putere în Centrul de Interes și ascensiunea în Universitatea de Artă și Design din Cluj.

Din nefericire, ei nu fac decât să contribuie la scăderea calității programului de la Centrul de Interes: expoziții cu caracter marginal, străine de orice relevanță, în care artiștii sunt deopotrivă curatori, președinții și vicepreședinții sunt deopotrivă artiști, iar selecția participanților se face pe bază de “adeziune la noua asociație””, potrivit unui comunicat asumat de Radu Ioan Comșa, Vlad Olariu și Bogdan Vrabie, în calitate de reprezentanți ai Asociației Artiștilor CDI, și de Daria Dumitrescu, în calitate de președinte al Asociației Sabot.

Redacția ClujToday.ro i-a solicitat un punct de vedere profesorului Florin Ștefan. Dacă ne va fi furnizat acest punct de vedere, el va fi publicat sub forma unui update la acest articol.

UPDATE:

Reprezentanții Federației Centrul de Interes au răspuns acuzelor formulate de partea adversă. Iată comunicatul Federației:

”Federația Centrul de Interes și-a concentrat în ultimii ani întreaga energie pentru a atrage toate sursele legale și disponibile de finanțare pentru dezvoltarea Centrului de Interes. Munca tuturor a făcut ca în cei trei ani de existență, Centrul de Interes să devină un reper național, european și internațional pentru arta contemporană.

Toate finanțările atrase sunt obținute legal, sunt comunicate public și utilizate cu respectarea regulamentelor și cadrului legislativ și a contractelor în baza cărora au fost realizate. Deciziile se iau exclusiv în consiliul director în urma consultării cu membrii board-ului artistic.

Orice fel de conflict sau problemă referitoare la funcționarea Federației Centrul de Interes se soluționează în instanțele competente între părți care au calitate juridică. Dacă există situații în care entități sau persoane fără calitate juridică generează conflicte în care implică numele nostru, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanțelor de judecată. Nu suntem interesați și nici nu vom permite să fim incluși în scandaluri mediatice și linșaje publice.

Anul de criză 2020, în care comunitatea artistică trece prin schimbări neimaginabile până acum, generate de pandemia de COVID-19, ar trebui și ne dorim să fie unul în care artiștii, împreună, caută o cale pentru a trece mai ușor peste acest șoc care ne-a afectat pe toți. Federația Centrul de Interes alege să își concentreze întreaga atenție și energie pentru a găsi soluții care să susțină activitatea comunității artistice din Centrul de Interes și nu numai.

În acest sens, în 26 iunie a fost vernisată o expoziție colectivă ”Il faut cultiver notre jardin”, care expune lucrările a 24 de artiști, majoritatea lor din Cluj-Napoca, dar și din București, Oradea și Trodena, Italia. În doar câteva zile de la deschidere, expoziția a atras deja aproximativ 400 de vizitatori și a avut ecouri favorabile în presa locală și națională.

Federația Centrul de Interes, cu fundațiile și asociațiile membre, a dovedit în cei trei ani de existență că este deschisă și receptivă la colaborări care se pot concretiza în mari proiecte culturale de impact în beneficiul orașului Cluj-Napoca, acest lucru fiind ilustrat de numărul impresionant de parteneri și un public pe măsură, peste 11.000 de vizitatori.

Federația Centrul de Interes își va continua cu seriozitate programul artistic și rămâne deschisă la colaborări și cu alte structuri culturale din România și din străinătate, ca și până acum.”

Related posts

Leave a Comment