S-a inaugurat staţia de epurare

S-au finalizat lucrările de reabilitare a staţiei de epurare din cartierul Someşeni, a doua ca mărime din ţară. Staţia de Epurare Cluj-Napoca deserveşte municipiul şi comunele Floreşti, Gilău, Baciu şi Săvădisla, aproximativ 360.000 de locuitori sau, după caz, 440.000 de locuitori, dacă sunt luaţi în calcul studenţii şi elevii veniţi din alte localităţi. În urma lucrărilor de modernizare, staţia din Cluj poate să proceseze nu mai puţin de 111.000 de metri cubi de apă menajeră pe zi. Pentru controlul debitului în exces au fost amenajate patru bazine de colectare a apei pluviale de 7.300 metri cubi.
De asemenea, Staţia de Epurare este şi un important producător de energie verde, aproximativ jumătate din necesarul de energie electrică şi termică pentru funcţionarea ei fiind produs din biogazul rezultat din nămolul de epurare.
“Urmare a finalizării lucrărilor de reabilitare şi extindere a staţiei de epurare Cluj-Napoca aceasta şi-a păstrat şi chiar şi-a consolidat statutul de cea mai modernă şi avansată tehnologic staţie de epurare din ţară, a doua ca mărime din România, după cea care deserveşte Bucureştiul. Lucrările de modernizare şi extindere au vizat practic construirea unei staţii noi, elementele păstrate de la staţia iniţială şi doar reabilitate fiind extrem de puţine. Prin finalizarea acestor investiţii şi implementarea tehnologiei moderne de epurare a crescut calitatea apei deversate în Someş după tratament, contribuindu-se astfel esenţial la o mai bună protejare a mediului înconjurător şi la creşterea calităţii vieţii.”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.
Valoarea totală a lucrărilor de modernizare şi extindere a staţiei de epurare Cluj-Napoca se ridică la 147,95 milioane lei, fără TVA. Lucrările reabilitării staţiei de epurare Cluj au început în august 2011. Acest contract este parte integrantă a proiectului major de investiţii “Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată din judeţele Cluj/Sălaj – Îmbunătăţirea sistemelor de alimentare cu apă, canalizare şi epurare în zona Cluj-Sălaj”, cofinanţat de Uniunea Europeană, în valoare totală de 196,9 Milioane euro. Contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene se cifrează la 74%, cea a Guvernului României la 11,3%, a autorităţilor locale din aria proiectului la 1,9%, restul de 12,8% fiind obţinut de Compania de Apă prin credit bancar.

Related posts

Leave a Comment