Rusia – din nou în prim planul scenei internaţionale

În privinţa Siriei, comunitatea internaţionalǎ aşteaptǎ acum ca angajamentele verbale ale Moscovei şi ale Damascului sǎ se transforme în fapte. Cam aceasta este reacţia generalǎ dupǎ ce Rusia a propus ca armele chimice siriene sǎ fie distruse. In paralel, însǎ, occidentalii sunt convinşi cǎ trebuie sǎ menţinǎ presiunea asupra preşedintelui Bachar al-Assad şi a aliaţilor sǎi, Rusia şi Iranul, scrie www.rfi.ro.Pentru ţǎrile democratice, este dificil, ba chiar imposibil sǎ nu acorde încǎ o şansǎ diplomaţiei în contextul unei crize care se agraveazǎ. Este exact ceea ce s-a întîmplat în cazul Siriei. Propunerea ruşilor ca sirienii sǎ-şi predea armele chimice a avut aproape un caracter providenţial. Cînd nimeni nu se mai aştepta, ruşii au scos un Jocker din buzunar. Dupǎ cum scrie Le Monde, ruşii sunt buni jucǎtori de şah. Iar Vladimir Putin şi-a pregǎtit probabil aceastǎ mutare din timp.

Ea este analizatǎ acum în toate felurile iar concluziile acoperǎ un larg vantai, de la cei care o considerǎ o veritabilǎ şansǎ pentru atenuarea tensiunii la cei care vǎd în ea o capcanǎ grosolanǎ întinsǎ de ruşi occidentului.

Specialiştii spun cǎ operaţiunea de preluare a armelor chimice siriene de cǎtre ONU riscǎ sǎ fie dificilǎ, îndelungatǎ şi nesigurǎ. Purtǎtorul de cuvînt al guvernului francez declarǎ cǎ propunerea ruşilor reprezintǎ o victorie diplomaticǎ a Franţei, în condiţiile în care Parisul s-a arǎtat total decis sǎ treacǎ la sancţiuni militare împotriva lui Bachar al-Assad.

La nivel european, doamna Catherine Ashton vorbeşte despre o “nouǎ dinamicǎ” şi cere membrilor Consiliului de Securitate ONU sǎ-şi asume responsabilitatea în soluţionarea conflictului sirian. Cuvinte generoase contrazise însǎ chiar pe teren onusian unde ruşii au respins un proiect de rezoluţie propus de Franţa. Tot cotidianul Le Monde observǎ cǎ ruşii profitǎ de cele mai mici divergenţe dintre aliaţi la capitolul strategiei care trebuie adoptatǎ faţǎ de Siria.

Pe de altǎ parte, ruşii continuǎ sǎ facǎ gesturi surprinzǎtoare. Ei sunt gata sǎ furnizeze Iranului un nou sistem de rachete perfecţionate de tip S-300, şi sǎ construiascǎ un nou reactor pentru centrala nuclearǎ de la Bouchehr. Aceste propuneri, se aratǎ din surse de la Moscova, urmeazǎ sǎ fie avansate oficial vineri cu ocazia unui “summit” regional al Organizaţiei de cooperare de la Shanghai, gǎzduit de Kirghistan, şi la care va participa şi noul prşedinte iranian Hassan Rohani. Observatorii avizaţi considerǎ cǎ Rusia pregǎteşte terenul pentru livrarea unor cantitǎţi mai mari de arme în direcţia Iranului în cazul în care Siria ar urma sǎ fie atacatǎ de occidentali.

Alţi comentatori evocǎ, în ultimul timp, tǎcerea rebelilor sirieni apropiaţi de mişcǎrile radicale şi de Al Qaida. Mai precis, aceştia au sperat cǎ un atac împotriva lui Bachar al-Assad le-ar putea mǎri avantajul pe teren. Deşi, în paralel, ei se tem cǎ americanii ar putea în acelaşi timp bombarda obiective ale Damascului precum şi baze ale islamiştilor radicali din Siria.

Pe acest fond de zvonuri, ipoteze şi fervoare în culisele diplomaţiei, aş mai evoca o analizǎ publicatǎ de cotidianul Libération. Vladimir Putin este un fin psiholog, scrie cotidianul cu simpatii socialiste. El le-a fǎcut occidentalilor o propunere care nu putea sǎ nu-i seducǎ pe aceştia, şi iatǎ cǎ acum Rusia marcheazǎ efectiv o revenire în forţǎ pe scena diplomaticǎ internaţionalǎ. Dacǎ Putin reuşeşte sǎ-l scoatǎ din încurcǎturǎ pe Obama, şi sǎ evite un atac american nedorit de Congres, şi în acelaşi timp sǎ-l salveze pe Bachar al-Assad, aproape cǎ liderul de la Kremlin şi-ar putea reclama statutul de campion al pǎcii. Mai, mai sǎ cearǎ apoi, de ce nu, şi un premiu Nobel pentru pace…

Related posts

Leave a Comment