Românii, simțul civic și comunismul de dreapta


Un sondaj recent comandat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a bulversat mass media și opinia publică, deși, în mod paradoxal, mulți intuiau acest tip de reacție. Românii, o majoritate covârșitoare de 83%, consideră că nu au avut de suferit de pe urma beznei totalitare în care s-a aflat România timp de mai bine de patru decenii. Cei douăzeci de ani scurși de la revoluție, au făcut ca simțirea civică românească să fie complet dată peste cap. Haos, lipsă totală de viziune și libertate raportată la câteva grame de pâine.

Istoria i-a “învățat” pe 59% dintre concetățenii noștrii că marxism-leninismul cu accente naționaliste a fost o idee bună. Mineriadele și puterea exercitată de eșalonul doi al PCR i-a convins pe doar 31% dintre români să afirme că legea lustrației este necesară. În două decenii de capitalism, 72% dintre românii au înțeles că statul trebuie să asigure locuri de muncă, iar 52% că ar fi necesar să dispunem de o economie planificată. Mai mult decât atât, 15% din populație consideră că partidele ar trebui desființate. Principiile democrației sunt călcate în picioare, convinși fiind că istoria nu ne-a învățat nimic.

Cu toate acestea de vreo câțiva ani buni încoace dreapta românească câștigă alegerile! Paradoxul paradoxurilor. Ce nebunie! Ei bine, românilor trebuie să le reamintim că dacă ar afla Stalin de intenția acestora de vot, probabil că ei, împreună cu rudele și aproapiații, ar fi devenit “o statistică plictisitoare” a noului val de epurări. Gheorghiu-Dej ar mai fi construit un canal, probabil între Baia Mare și Constanța de această dată. Iar Ceaușescu iar fi vânat, precum hingherii câinii, cu ajutorul Securității.

Related posts

Leave a Comment