România urcă în Raportul Global al Competitivităţii


România ocupă locul 64 din 133 de ţări, în urcare cu 4 locuri faţă de ediţia precedentă, devansând alte trei ţări membre UE, respectiv Letonia, Grecia şi Bulgaria, se arată în Raportul Global al Competitivităţii 2009-2010, prezentat într-un comunicat remis marţi de Grupul de Economie Aplicată (GEA) şi semnat de Directorul de cercetare Liviu Voinea.Grupul de Economie Aplicată este partener pentru Româania al Forumului Economic Mondial (WEF), precizează Agerpres (8 septembrie).
Elveţia ocupă primul loc în clasamentul general al Raportului Global al Competitivităţii 2009 – 2010, detronând tradiţionala ocupantă, Statele Unite ale Americii. Aceasta este pe locul al doilea, fiind urmată de Singapore, Suedia şi Danemarca.
România ocupă poziţia 64 din 133 de ţări în cadrul actualului Raport, în creştere cu patru locuri faţă de anul trecut. GEA apreciază ca îmbunătăţirea la nivelul punctajului obţinut de ţara noastră este nesemnificativă – 4,11 faţă de 4,1 (pe o scară de la 1 – cel mai slab, la 7 – cel mai bun). Important este însă faptul că, faţă de raportul anterior, în care România se află pe penultimul loc din Uniunea Europeană, anul acesta trei ţări membre sunt considerate mai puţin competitive (Letonia, Grecia şi Bulgaria). Această evoluţie se datorează, conform GEA, faptului că, la data realizării raportului, care se bazează pe date statistice din 2008 şi pe un sondaj efectuat în rândul managerilor în primăvara anului 2009, Letonia (cel puţin) era mai puternic afectată de criză decât România.
Totodată, România devansează ţări precum Grecia, Portugalia sau Italia, situându-se pe locul 75 din punctul de vedere al stabilităţii macroeconomice, însă este depăşită de Bulgaria (locul 45). Unul dintre cele mai bune punctaje a fost primit pentru gradul de sofisticare a pieţei financiare, locul 56 pe care se află România poziţionând-o deasupra unor ţări precum Grecia, Italia sau Letonia. Cel mai bun loc în clasament (41) este obţinut la capitolul ‘Mărimea Pieţei’, însă România pierde puncte în ceea ce priveşte eficienţa pieţei bunurilor (locul 61, în faţa Bulgariei, Ungariei sau Italiei) şi eficienţa pieţei muncii (locul 79, nivel net superior Italiei – 117, Greciei – 116 sau Portugaliei – 103.
În schimb, cel mai slab punctaj (2,67) a fost obţinut de România la capitolul infrastructură, unde ţara nostră ocupă poziţia 110, comparativ cu 105 anul trecut şi situându-se pe ultimul loc din Uniunea Europeană. Şi la indicatorii ‘Sănătate şi educaţie de bază’ şi ‘Pregătirea tehnologică’ ţara noastră are cel mai mic punctaj dintre ţările membre. Alte puncte slabe sunt “Educaţia superioară şi trainingul” şi “Sofisticarea afacerilor”, la care, dintre ţările UE, numai Bulgaria se află pe o poziţie inferioară.

Related posts

Leave a Comment