România pierde un loc în Parlamentul European din 2014

Țara noastră se numără printre cele 12 state UE care vor pierde un loc în viitoarea legislatură europeană, odată cu intrarea Croației în Uniune, potrivit propunerii Comisiei Afaceri Constituționale (AFCO) a PE, votată astăzi. Modificările au ca scop respectarea Tratatului de la Lisabona, care prevede existența unui număr limitat de locuri în Parlamentul European, potrivit Yahoo! News.După alegerile din 2014, PE va trebui să aibă 751 de membri, inclusiv parlamentari croați. În acest context va fi necesară reducerea numărului actual de locuri cu 15, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul oficial al instituției. Soluția propusă de AFCO a fost reducerea câte unui loc în legislatura 2014-2019 pentru România, Grecia, Belgia, Portugalia, Cehia, Ungaria, Austria, Bulgaria, Irlanda, Croaţia, Lituania şi Letonia. Țara noastră va avea astfel 32 de europarlamentari de anul viitor.
Celelalte trei locuri vor fi tăiate dintre cele aferente Germaniei, care pentru a se alinia Tratatului de la Lisabona, trebuie să își reducă numărul de parlamentari de la 99 la 96. Malta, Luxemburg, Cipru și Estonia vor avea în continuare numărul minim de locuri (6). Niciun stat membru nu va primi locuri în plus pentru viitoarea legislatură, mai stipulează hotărârea de astăzi a AFCO.
Pentru legislatura 2019-2024, alocarea de locuri ar urma să fie revizuită până la finele anului 2015, când Comisia va veni cu un sistem obiectiv de distribuire a locurilor.

Related posts

Leave a Comment