România, Bulgaria şi Ungaria, cele mai expuse state la criza grecească

România, Bulgaria şi Ungaria sunt ţările europene ale căror pieţe financiare au cea mai mare expunere la criza din Grecia, a anunţat compania de consultanţă şi cercetare economică Capital Economics.”România şi Ungaria au multe bănci greceşti în sistemul lor bancar”, a explicat analistul economic Ilie Şerbănescu motivul pentru care România este unul dintre statele cele mai grav afectate de problemele economice ale Greciei.
În România activează patru bănci greceşti importante: Alphabank, Bancpost, deţinută de EFG Eurobank, Piraeus Bank şi Banca Românească, parte a grupului NBG, alături de câteva mai mici (Marfin Bank, ATE Bank şi Emporiki Bank). “Băncile greceşti reprezintă 17% din sectorul bancar din România”, a precizat Radu Soviani, realizator Money Channel, care a explicat şi modul în care scăderea ratingului Greciei va afecta România.

Credite mai scumpe pentru români

“Scăderea ratingului Greciei cu trei trepte, petrecută acum două zile, va antrena scăderea ratingului şi pentru băncile greceşti. Prin contagiune, băncile greceşti vor afecta capacitatea de îndatorare la un nivel scăzut a băncilor-fiică din România. Aşadar, împrumuturile acordate de băncile din Grecia pentru clienţii români au motive să se scumpească. Asta în condiţiile în care în România criza creditelor n-a fost încheiată. În continuare, dobânzile sunt mari şi băncile sunt reticente în a acorda bani cu împrumut”, a explicat Soviani.
În schimb, românii care au bani depuşi la băncile cu capital grecesc din România n-au de ce să se teamă. „Grecia ar intra ca stat suveran în incapacitate de plată. Pe de altă parte, băncile care acţionează în România, chiar dacă au acţionariat elen, sunt supravegheate de banca centrală, care a trimis mesaje că toate stau foarte bine la capitolul solvabilitate. Dacă va exista vreo problemă cu o bancă din Grecia, oricum există Fondul de Garantare a Depozitelor care, în limta a 50.000 de euro – 100.000 de euro pe viitor – garantează depozitele. Însă în momentul de faţă nu există niciun risc pentru băncile greceşti să aibă probleme cu plăţile în România”, a dat asigurări realizatorul Money Channel.
Problemele Greciei pun România într-o lumină şi mai proastă
Există însă şi un alt nivel, mai puţin evident, la care România va fi afectată, şi anume “la sentiment”. Până acum, România şi Bulgaria, alături de ţările baltice, erau privite drept cele mai vulnerabile state din UE, din punct de vedere economic. Fapt că un stat ca Grecia, privit ca fiind mai puţin vulnerabil până acum, devine mai vulnerabil, antrenează căderea într-o categorie superioară de risc pentru statele care într-adevăr sunt cele mai vulnerabile: Bulgaria, România şi ţările baltice”, a precizat Soviani.
Există şi o veste bună în toată povestea. În ceea ce priveşte ratingul de ţară al României, nu putem ajunge mai jos decât suntem deja, spune Ilie Şerbănescu. “Noi suntem la under investment grade, nu suntem recomandaţi pentru investiţii, aşa că mai jos decât suntem nu putem fi”, a spus analistul economic.
Problemele Greciei, efect de domino
Deşi Estul Europei este principala zonă vizată, nicio ţară nu este pusă la adăpost de necazurile greceşti, spun experţii economici străini. “Temerile legate de poziţia fiscală a Greciei au atins apogeul în ultima zi, iar retragerea investitorilor către pieţele sigure a zdruncinat pieţele financiare din estul Europei”, a declarat Neil Shearing, analist în cadrul Capital Economics. “Nicio ţară nu este imună la problemele din Grecia, iar pieţele financiare din regiune ar putea suferi şi mai mult dacă situaţia nu va fi adusă sub control”.
Titlurile de stat şi valutele din Europa Emergentă nu au fost afectate de criza din Grecia până în această săptămână, în contextul în care investitorii au fost calmaţi de eforturile Ungariei, Letoniei şi României de a reduce salariile şi cheltuielile. Problemele din Grecia au început să afecteze pieţele emergente după ce Standard & Poor’s a redus ratingul Greciei cu trei trepte, sub nivelul de investment grade, şi ratingul Portugaliei cu două trepte.
“Având în vedere gravitatea situaţiei, le recomandăm investitorilor să stea departe de pieţele din Europa Centrală şi de Est pentru moment”, a declarat Lars Christensen, analist în cadrul Danske Bank. De asemenea, el a atras atenţia asupra activelor din România şi Ungaria, la care investitorii ar putea renunţa pe fondul crizei.
Cehia va fi cel mai puţin afectată, datorită “fundamentelor macroeconomice relativ solide”, a spus Shearing.

Related posts

Leave a Comment