România a păcălit gherilele columbiene

Ofiţerii americani antidrog şi procurorii români au decapitat reţeaua internaţională de trafic de arme „Al Kassar”.Un raport ONU a aşezat România pe harta comerţului ilicit cu muniţie uşoară. Analiza întocmită de experţii ONU are în centru cazul a doi traficanţi, cunoscuţi furnizori de arme pentru reţelele teroriste internaţionale, condamnaţi definitiv de justiţia americană în luna februarie a
acestui an. În 2006 şi 2007, Kassar şi complicii lui au intenţionat să cumpere arme de la Romarm, ompanie aflată în subordinea Ministerului Economiei, şi au fost capturaţi printr-o operaţiune secretă coordonată de Drug Enforcement Administration (DEA) – departament al justiţiei americane responsabil cu lupta împotriva traficului de droguri.

Potrivit informaţiilor deţinute de EVZ, raportul ONU este eronat, plecând de la premise greşite: participarea autorităţilor române în respectivul episod a fost mimată, contribuind la prinderea celor doi, nicidecum la succesul tranzacţiei pe care aceştia o plănuiau.

Monzer al Kassar (63 de ani) şi Luis Felipe Moreno Godoy (60 de ani) au fost condamnaţi de justiţia americană pentru că au tranzacţionat arme care ar fi fost folosite la uciderea de cetăţeni SUA. Muniţia ajungea la organizaţia teroristă Forţele Armate Revoluţionare ale Columbiei (FARC).

Dându-se drept reprezentanţi ai FARC, agenţii DEA i-au contactat pe al Kassar şi Godoy, cerându- le arme pentru gherilele sud-americane. În operaţiunea secretă a DEA, al Kassar şi Godoy au fost informaţi explicit că muniţia avea să fie folosită pentru atacarea cetăţenilor SUA pe teritoriul Columbiei. Luis Godoy a fost arestat în 2007, pe teritoriul României.

Operaţiunea secretă a fost monitorizată de procurorii DIICOT şi de ofiţerii serviciului secret al Ministerului de Interne, confirmă surse judiciare. Supravegherea a fost făcută chiar în dosarul “traficului de armament” în care e implicat şi Omar Hayssam.

Related posts

Leave a Comment