România nu semnează acordul CETA, între UE şi Canada

România nu este de acord cu semnarea de către Uniunea Europeană a unui acord comercial esenţial cu Canada, potrivit Ministerului Afacerilor Externe. România se opune acestui acord, pe care Uniunea Europeană şi Canada îl vor semnat peste o săptămână, din cauza menţinerii de către Canada a vizelor pentru români. Opoziţia României va duce la amânarea intrării în vigoare a acordului

”România a reiterat că nu poate susţine la acest moment demersurile privind semnarea şi aplicarea provizorie a Acordului economic şi comercial cuprinzător UE -Canada”, arată secretarul de stat Cristian Bădescu într-un comunicat al MAE, citat de ClujInsider.ro.

 

 

El a făcut acest anunţ după ce a participat la Consiliul Afaceri Generale al UE, desfăşurat în Luxemburg, potrivit RFI România.

Miniştrii comerţului din Uniune nu au reuşit să aprobe acordul de liber-schimb cu Canada, în urma opoziţiei a trei ţări: Belgia, România şi Bulgaria. Ultimele au condiţionat semnarea acordului de eliminarea vizelor pentru cetăţenii lor.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri seară, la Bucureşti, că România speră să ajungă la o “înţelegere rezonabilă” cu Canada pe tema vizelor pentru cetăţenii români.

 

Dacă se va reuşi această înţelegere rezonabilă, România “îşi va retrage rezervele” faţă de proiectul de acord comercial UE – Canada, adică nu îşi va folosi dreptul de veto la acest acord.

 

Una dintre condiţiile cerute de România este legată de momentul suspendării vizelor pentru Canada, care trebuie să aibă loc în anul 2017. “Noi dorim anul 2017, nu 2018 sau altceva”, a subliniat şeful statului român.

 

Preşedintele Iohannis a făcut aceste precizări înainte de plecarea lui la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, care va începe joi dimineaţă, potrivit RomaniaLibera.ro.

 

Semnarea acestui acord de liber-schimb cu Canada este prevăzută în 27 octombrie, în cadrul unui summit UE-Canada care va avea loc la Bruxelles, în prezenţa premierului canadian.

Related posts

Leave a Comment