Industria IT va fi grav afectată de măsurile fiscale promovate de Guvern, spun reprezentanții clusterelor din domeniu. Ei au alcătuit un memoriu, semnat de reprezentanții a șase organizații patronale și a 138 de companii, prin care pledează pentru păstrarea actualelor facilități fiscale. Industria IT generează în prezent 7 la sută din Produsul Intern Brut și 220.000 de locuri de muncă.
Eliminarea facilităților fiscale acordate până acum industriei IT vine într-un moment de criză. Companiile sunt îngrijorate de impactul pe care îl va avea Inteligența Artificială asupra domeniului. Din acest motiv, au apărut deja probleme pe piețele din America de Nord și Europa Occidentală. În acest context, dacă facilitățile fiscale pentru industria IT vor fi eliminate, România va deveni cel mai scump producător din domeniul outsourcingului din regiune, după Polonia. Acest lucru înseamnă că multe companii se vor muta în alte țări, spune reprezentantul clusterului Cluj IT, Andrei Kelemen, prezent la Via Cluj TV.
Eliminarea facilităților fiscale este criticată și de reprezentanții clusterului Transilvania IT. Ei afirmă că, deja, unele companii analizează posibilitatea de a își muta afacerile în Republica Moldova, țările baltice, Armenia, Georgia sau țările din Balcanii de Vest.
CITEȘTE ȘI:
Ministrul Cercetării: România are capacitatea de a deveni lider în domeniul noilor tehnologii
[…] eu, dar partidul gândește cu mintea altora”, a scris Alin Tișe pe Facebook. CITEȘTE ȘI: România, în pericol să își piardă zeci de companii IT Liviu Brătescu (PNL): Sectorul cultural, amenințat de o ordonanță care riscă să-l pună pe […]