Tot mai multe companii și organizații patronale investesc în promovarea învățământului profesional și dual. Mai mult, în dezvoltarea acestei forme de învățământ se implică și universitățile clujene. A apărut chiar un consorțiu dedicat învățământului dual, care implică deopotrivă unități de educație preuniversitară, universități și autorități publice.
Tot mai multe companii și organizații patronale sunt interesate să investească în dezvoltarea învățământului dual și profesional, pentru că aceste forme de învățământ pot furniza forța de muncă bine calificată de care au nevoie antreprenorii locali. Aceste companii finanțează crearea de noi specializări, oferă burse private elevilor și le asigură acestora accesul la utilajele pe care își fac practica profesională. Așa a apărut, de exemplu, în zona Turda, specializarea de lăcătuși-mecanici pentru industria aerospațială, care furnizează forță de muncă pentru o fabrică din domeniul aeronautic, creată de o companie belgiană.
În Cluj-Napoca, predomină, însă, învățământul dual organizat după model german și cel organizat după model austriac. De asemenea, universitățile clujene se implică în dezvoltarea acestui tip de învățământ. Prima școală profesională dezvoltată cu ajutorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj a fost creată în comuna Râciu din județul Mureș. Tot această universitate a creat un consorțiu pentru învățământ dual, care reunește și celelalte universități importante de stat din Cluj, actori privați și autorități publice. Acest consorțiu a obținut deja o finanțare europeană pentru crearea unui campus destinat acestei forme de învățământ, în zona dintre Cluj-Napoca și comuna Florești. Consorțiul va promova inclusiv dezvoltarea unor forme de învățământ dual la nivel universitar și este condus de fostul ministru al Agriculturii, Adrian Oros, care este prorector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.
CITEȘTE ȘI:
[…] Companiile private investesc în dezvoltarea învățământului dual […]