Rocile pot da un caracter aparte grădinii tale AFLĂ, de la cei mai buni, cum este posibil

Rocile pot determina caracterul special al unui tip de grădină, în general de mică întindere. Acest tip de grădină poartă denumire de grădina alpină. Amenajarea unui astfel de spațiu presupune, însă, pe lângă idei și simț estetic, cunoștințe despre tipurile de roci, dar și experiența în amplasarea lor în funcție de tipul de relief care se dorește a fi reprezentat.

Astfel că și de această dată ne vin în ajutor, cu sfaturi utile și îndrumări pe măsură, specialiștii de la Eco Garden Construct.

Potrivit acestora, de obicei, alpinăriile nu sunt de sine stătătoare, ci reproduc la scara mică peisaje cu roci care sunt asociate cu vegetaţie specifică, sugerând o scenă montană dintr-o anumită zonă geografică.

“Pentru un alpinariu, microrelieful constă în coline inegale şi văi, permiţând realizarea de compoziţii etajate, care pot cuprinde şi un izvor sau o cădere mică de apă, continuată cu un pârâiaş. În aceste cazuri, apa poate fi recirculată prin pompare. O atenţie deosebită se acordă armoniei în volumetria ansamblului şi poziţionării rocilor” explică reprezentanții Eco Garden.

Inegalitatea reliefului este însoţită de cea a maselor stâncoase: în alpinăriile mici, cel puţin o piesă sau un grup de roci trebuie să domine compoziţia, spun inginerii.

Astfel, la amenjarea unei grădii cu stâncărie, se iau în considerare următoarele principii: folosirea pietrei de aceeaşi natură sau înrudită, dispunerea după mărime şi formă pe diferite cote ale amenajării.

În grădina alpină se prevăd poteci în trepte sau în serpentină pentru accesul pe pante, iar pe cotele joase, alei înguste, toate realizate din lespezi necioplite; aleile pot fi acoperite cu criblură din acelaşi fel de piatră.

Pentru stabilitatea ansamblului, rocile aparente se încastrează în pământ, puţin în contrapantă, neregulat etajate; diferitele niveluri decalate se sprijină unele pe altele şi chiar se consolidează cu beton. De asemenea, se are în vedere înclinarea în contrapantă a feţei superioare a rocilor care susţin volumele de pământ destinate plantelor, în scopul receptării apei din precipitaţii pentru prevenirea eroziunii, mai precizează cei de la compania clujeană de amenajări și mentenanță spații exterioare.

Spaţiile şi nişele pentru plantarea vegetaţiei, dispuse în trepte, se umplu cu pământ fertil de textură nisipoasă, aşternut pe un substrat drenant. Grosimea necesară a stratului de pământ este de cel puţin 40-50 cm pentru arbuşti şi 20-30 cm pentru plante erbacee.

Pentru mai multe detalii, dar și pentru a achiziționa produsele necesare sau a beneficia de ajutor în amenajarea sau întreținerea unui astfel de spațiu puteți apela, cu încredere, la Eco Garden Construct.

Related posts

Leave a Comment