RL: Olandezii resping, prin referendum, Acordul de asociere UE-Ucraina

Majoritatea cetăţenilor olandezi au respins, în cadrul unui referendum desfăşurat miercuri, Acordul de asociere UE-Ucraina, dar plebiscitul nu are caracter legal obligatoriu, relevă un sondaj efectuat la ieşirea de la urne, informează presa olandeză, citată de Mediafax.Conform unui sondaj la ieşirea de la urne efectuat de Institutul NoS, 64% dintre alegătorii care au votat s-au pronunţat împotriva Acordului de asociere dintre Uniunea Europeană şi Ucraina. Sondajul de opinie are o marjă de eroare de +/- 5%, potrivit RomaniaLibera.ro.

Conform celor mai recente date, participarea la referendum a fost de 29%, dar nu este clar dacă cifrele sunt definitive. Pentru a fi validat, referendumul trebuie să aibă o participare de cel puţin 30% din numărul total de alegători din Olanda.

Chiar dacă nu are caracter obligatoriu, Guvernul Olandei trebuie să ţină cont de recomandarea alegătorilor în cazul validării rezultatelor. Dacă rata participării nu depăşeşte 30%, referendumul va fi considerat nul, iar Guvernul olandez nu va ţine cont de rezultate în niciun fel.

Related posts

Leave a Comment