RL: Nou bilanț la autostrăzi: aceleași întârzieri și rezilieri

Directorul gene­ral Companiei Naționale de Auto­­străzi și Drumuri Naționale (CNADR), Cătălin Homor, îm­­preună cu o echipă de specialişti din cadrul companiei, s-a dus pe şantierele Autostrăzii Lugoj-Deva, loturile: 2, 3 şi 4. „Am fost pe șantierele de la Lugoj-Deva și am discutat la fiecare lot în parte cu reprezentanții noștri în teren, cu antreprenorii și cu toți cei implicați în realizarea acestor proiecte. Din câte știm cu toții, la lotul 2, responsabili fiind cei de la SC Salini Impregilo Spa, avem probleme. Cu toate aceste probleme, create și apărute în timp, le-am solicitat, sper pentru ultima oară, să se alinieze normalității unui ritm de lucru necesar pentru realizarea obiectivului. Suntem într-un contract cu această firmă și le-am solicitat ca în două săptămâni să-și recalibreze activitatea pe șantier“, a declarat Homor după ce a constatat că stadiul lucrărilor este abia de 38,59%, potrivit RomaniaLibera.ro.Salini Impregilio nu este singurul constructor căruia şeful CNADNR i-a dat un ultimatum. Ceva mai la nord, pe DN76, sectorul Deva-Oradea, sunt pro­bleme similare. Pe o porţiune de 30,46 km, între Şoimuș şi Brad, lucrările sunt executate de asocierea Selina şi Doprastav a.s., iar stadiul fizic la faţa locului este de 56,72%, în condiţiile în care sectorul trebuia predat la cheie duminică, 15 mai. „Acest lot a înregistrat o ușoară evoluție. În cazul în care proiectantul nu va transmite detaliile de execuție pentru podețe și proiectul de pa­ra­pete într-un termen rezonabil, care să nu afecteze desfășurarea lucrărilor, se vor face toate demersurile în vederea executării asigurării profesionale a acestuia și realizarea acestor proiecte cu un alt operator economic“, a declarat Cătălin Homor.

Pentru alt sector al aceluiaşi drum naţional 76, între Ioneşti şi Vârfurile, deja s-a trecut la rezi­lierea contractului cu asocierea spaniolă Construcciones Lujan SA/Viales y Obras Publicas SA. „Decizia privind rezilierea contractului a fost luată ca urmare a repetatelor constatări din teren referitoare la slaba mobilizare a antreprenorului și a neîndeplinirii obligaţiilor contractuale de către antreprenor, fapt ce a atras după sine aplicarea clauzelor contractuale, respectiv rezilierea contractului“, precizează CNADNR. Au fost începute demersurile necesare privind reli­citarea acestui tronson.

Pe următorul lot, de la Vârfurile la Ştei, unde lucrează Construct Mod SRL, stadiul fizic este de 47%, în condiţiile în care şantierul trebuia să fie gata încă de la 1 iunie anul trecut. Şi AZVI/AZCALE a intrat în colimatorul conducerii CNADNR, care i-a trimis constructorului o notificare pentru lipsa de mobilizare în șantier și pentru întârzierile înregistrate față de programul de execuție. Stadiul fizic de rea­lizare a acestui lot, Ştei-Beiuş, este în prezent de 51,19%.

De rezilierea contractului a avut parte şi asocierea CCCF Drumuri şi Poduri Timişoara SRL/CO.GE.FA S.p.A/S.IM.CO SRL, care semnaseră contractul pentru lotul 6, Beiuş-Oradea, încă din 30 ianuarie 2012. „Din cauza slabei mobilizări, a situaţiei financiare precare a Antreprenorului şi faptului că nu a putut susţine din punct de vedere financiar execuţia lucrărilor, CNADNR SA a reziliat contractul în data de 25.05.2015”, precizează CNADNR. Acum, Compania Națională caută alt constructor.

Related posts

Leave a Comment