RL: Marea Britanie va menţine accesul pe piaţa UE şi va avea perspective deschise după Brexit

Premierul britanic Theresa May le cere parlamentarilor să respecte rezultatul referendumului care a decis ieşirea Marii Britanii din UE. Ea promite că va încerca să obţină cel mai bun acord în urma negocierilor pe tema Brexit, informează BBC News.

“Cred că trebuie să ne amintim cu toţii – inclusiv membrii Parlamentului – că am avut un rezultat clar al referendumului din iunie. Majoritatea britanicilor au votat în favoarea părăsirii Uniunii Europene. Guvernul acţionează în acest sens”, a afirmat Theresa May.

De fapt, tabăra favorabilă Brexit a obţinut la limită (cu o majoritate de 51,89%) victoria în referendumul din 23 iunie, iar lideri politici şi analişti au atras atenţia că mulţi alegători nu au ştiut ce presupune ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

“Voi încerca să obţin cel mai bun acord pentru Marea Britanie în momentul ieşirii din Uniunea Europeană, adică cel mai bun acord comercial, care să permită continuarea activităţilor pe piaţa europeană. Dar, în paralel, Marea Britanie va fi o naţiune plină de încredere, cu perspective deschise, având locul său pe scena mondială, în încercarea de a construi relaţii pe glob”, susţine Theresa May, citată de Mediafax.

 

Guvernul Scoţiei şi probabil ale altor naţiuni din cadrul Marii Britanii se vor alătura la instanţa supremă iniţiativei contra planului Londrei de gestionare a ieşirii din UE, a anunţat duminică activista Gina Miller, care a câştigat deja la Înalta Curte, denunţând tendinţele dictatoriale ale Guvernului May. “Ne aşteptăm ca anumite guverne să ni se alăture”, a declarat activista Gina Miller, un manager de investiţii care a câştigat deja disputa cu Guvernul Theresa May la Înalta Curte de Justiţie de la Londra, referindu-se la Guvernul Scoţiei şi, probabil, la cele ale Irlandei de Nord şi Ţării Galilor, entităţi care, alături de Anglia, alcătuiesc Marea Britanie. “Dar cazurile lor vor fi diferite de al nostru. Se vor concentra pe interesele particulare”, a subliniat Gina Miller, potrivit RomaniaLibera.ro.

 

Activista britanică a subliniat că decizia Înaltei Curţi de Justiţie prin care Parlamentul trebuie consultat pe tema Brexit a împiedicat Guvernul Theresa May să se comporte în mod “dictatorial”. “Guvernul merge în direcţia greşită. Decizia arată că (Theresa May – n.red.) nu poate recurge la clauza care se numeşte prerogativă regală, pentru că nu trăim într-un sistem dictatorial ieftin”, a argumentat Gina Miller, o activistă în vârstă de 51 de ani născută în Guyana, dar care a crescut în Marea Britanie.

 

Citiţi mai mult AICI

Related posts

Leave a Comment