RFI: Umbra lui Snoop Dogg la Bogata. Peste 5000 de oameni au venit la Jazz in the Park în comuna mureşeană

De la Bogota la Bogata. Aşa se poate rezuma o greşeală de localizare geografică făcută de artistul american Snoop Dogg care şi-a dat check-in în comuna mureşeană, în loc de capitala Columbiei. Numai că greşeala lui a avut un final fericit: organizatorii festivalului Jazz in the Park au decis să valorifice notorietatea de care s-a bucurat, peste noapte, localitatea rurală şi au mutat jazz-ul, pentru o zi, la Bogata.Muzică bună, ascultată tihnit, întins la soare sau în hamace, degustări de bunătăţi locale şi multă relaxare şi voie bună. Aşa a fost atmosfera de la Bogata, de pe terenul de sport aflat între cele două biserici ale comunei. Acolo a avut loc o ediţie neaşteptată a Jazz in the Park, festivalul care face de ani buni, istorie, la Cluj. Organizatorii au estimat că vor avea parte de peste 1000 de participanţi, dar au avut plăcuta supriză să aib&#259, peste 5.000.

“Este un moment incredibil! Eu, personal, trăiesc un moment despre care doar am citit: Woodstock ’69, când au venit mai mulţi oameni decât se aşteptau, dar toată lumea era zen şi se distra”, spune Alin Vaida, directorul Festivalului Jazz in the Park.

Jazz in the Park a avut şi o dimensiune socială: cea de a încerca să reducă diferenţele dintre sat şi oraş. Organizatorii festivalului s-au gândit să aducă o schimbare în bine şi comunităţii care i-a găzduit. Deşi intrarea la festival a fost liberă, participanţii au fost încurajaţi să doneze orice sumă de bani care ar urma să fie folosită pentru înfiinţarea unui parc în Bogata. În plus, producătorii locali din comuna mureşeană vor fi bineveniţi să îşi vândă bunătăţile la Cluj, în timpul festivalului Jazz in the Park.

“Oamenii văd, la fel cum s-a întâmplat la Bonţinda, în judeţul Cluj, unde Electric Castle a pus cuiul hărţii, dacă vreţi, la fel şi Bogata sau oricare altă localitate rurală din România poate câştiga de pe urma unor evenimente culturale care atrag turişti, în primul rând”, spune Andi Daiszler, prezentatorul festivalului şi un mare susţinător al lui.

Şi vremea a ţinut cu cei care s-au încumetat să găsească pe hartă comuna Bogata pentru a asculta muzică bună. Turiştii ajunşi la Bogata au avut parte de tururi ghidate prin comună. Şi au avut ce vedea, pentru că Bogata e menționată în Cartea Recordurilor pentru cel mai mic tunel din lume, numit și Podul Mincinoșilor. La Bogata, Mureșul face cel mai mare cot de pe tot parcursul lui, de 18 kilometri. Tot aici există un castru roman, dar și câteva dintre primele sonde de gaz metan din țară. Dar cum a a ajuns Bogata cea mai cunoscută comună din România? Este o comună cu 2.000 de locuitori, devenită celebră recent la nivel internațional, după ce rapperul american Snoop Dogg și-a dat din greșeală check-in pe Facebook în județul Mureș, în timp ce încerca să dea check-in în capitala Columbiei, Bogota. Românii s-au entuziasmat repede pe internet, au creat grupuri și evenimente pe Facebook în care îi cer artistului să vină în Bogata, ba chiar au creat și un site pentru micuța localitate mureșeană: visitbogata.com. Valul viral a ajuns în toată presa din România și în publicații importante din străinătate și s-a întors la Snoop, care a publicat o nouă postare pe Facebook. El a declarat că ia în considerare să vină în România și le-a recomandat urmăritorilor săi să viziteze Bogata.

Related posts

Leave a Comment