RFI: UE face jocul Turciei, pentru a opri fluxul migratoriu

UE a acceptat duminică la Bruxelles, în cadrul summit-ului cu Turcia, să energizeze dialogul preaderare cu Ankara. Acesta se află în pană de ceva timp. Liberalizarea vizelor devine şi ea o realitate în 2016. În contrapondere, Ankara a promis să coopereze pentru oprirea fluxului migratoriu, potrivit RFI România.Există şi trei miliarde de euro destinate Turciei, pentru a putea gestiona criza migraţiei. Banii vor fi deblocaṭi însă treptat, odată ce se va dovedi că Ankara îṣi respectă angajamentele.

Turcia, însă, văzută ca un actor cheie în dosarele momentului, iese învingătoare din dialogul cu europenii, pentru care preṣedintele Recep Tayyip Erdogan nici nu s-a deplasat.

Dialogul preaderare, oprit de ceva vreme, va fi “energizat”, prima reuniune va avea loc în 16 decembrie. Anul viitor, o altă serie de capitole europene poate fi negociată, dacă vor ocolite subiectele sensibile “pentru statele membre”.

A se înṭelege aici că uniunea vamală, de exemplu, care loveṣte Ciprul în orgoliul său, nu va fi imediat discutată. Se ṣtie că Turcia a refuzat până acum să extindă Ciprului acordul vamal semnat cu europenii în 1964.

Erdogan avea şi o altă dorinţă, liberalizarea vizelor. Cu toate că la început europenii erau gata doar să faciliteze călătoria studenṭilor ṣi oamenilor de afaceri, acum totul s-a schimbat. Pe parcursul anului viitor, planul de acṭiune pentru liberalizarea vizelor va fi accelerat, astfel încât o decizie să fie luată în toamna anului 2016.

Şi ce are de făcut Turcia în schimb? Să oprească în fine fluxul migratoriu ṣi să ajute UE în combaterea terorismului. Ankara s-a angajat acum fireṣte să facă acestea. Dar soluṭia pentru criza migraţiei ṣi pentru fenomenul terorismului poate veni cu adevărat din afara clubului comunitar?

UE recunoaṣte în fine, prin vocea preṣedintelui său, Donald Tusk, că Turcia nu este cheia succesului în această privinţă. El a adăugat acum că fără o pază eficientă a frontierelor externe Schengen, spaţiul de liberă circulaţie va muri pur şi simplu.

Related posts

Leave a Comment