Cheile Borzesti reprezintă unul dintre cele mai frumoase locuri din Transilvania. Face parte sistemul de defilee săpate în apă în calcare jurasice din care mai fac parte Cheile Turzii sau Cheile Tureniului. Însă Cheile Borzesti sunt mai puțin cunoscute, iar accesul este mai greu, de aceea sunt mai puțin turiști.
Cheile Borzești reprezintă o zonă care a fost comparată de unii dintre cei îndrăgostiți de turism montan cu un tărâm al zânelor. Cascade, șuvoaie de apă care șopotesc printre bolovani, poienițe însorite sau cărări care străbat o pădure superbă sunt elementele care oferă Cheilor Borzești un farmec aparte. În această perioadă de pandemie, există turiști care au campat în apropierea rezervației naturale pentru că au preferat acest loc retras în locul stațiunilor montane aglomerate.
Alți turiști vin să descopere cheile din apropierea Văii Arieșului, într-un circuit care include și Cheile Turzii, Cheile Tureniului, Cheile Runcului și Cheile Vălișoarei.
Satul Borzești era cunoscut acum un secol sub denumirea de Berchiș. Și-a schimbat numele deoarece din mica localitate ardeleană este originară familia naturalistului Alexandru Borza, unul dintre cei mai mari biologi români din istorie. Alexandru Borza a fost, totodată, un preot greco-catolic pasionat de științele naturii, care, după Marea Unire, a devenit profesor universitar la Cluj, acolo unde a reorganizat grădina botanică ce îi poartă azi numele.