RFI: Semnal de alarmă tras de ONU în privinţa Siriei

Numărul refugiaţilor sirieni depăşeşte două milioane. Anunţul vine de la Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi. Acum un an, numărul lor era de 230 de mii de persoane, potrivit RFI România.Numărul refugiaţilor sirieni a crescut într-un ritm alarmant în ultimul an. Dacă în 2012 vorbeam de 230.671, alte 1,8 milioane au ajuns în ţările vecine Siriei în ultimele 12 luni.

La sfârşitul lunii august, populaţia de refugiaţi se ridica la 110 mii în Egipt, 168 de mii în Irak, 515 mii în Iordania, 716 mii în Liban şi 460 de mii în Turcia. Peste 50% dintre aceşti refugiaţi sirieni sunt copii sub 17 ani.

“Siria a devenit marea tragedie a acestui secol, o calamitate nedemnă cu suferinţe şi deplasări de populaţie fără echivalent în istoria recentă”, arată într-un comunicat Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi, Antonio Gutteres.

“Singura consolare este umanitatea şi fraternitatea de care dau dovadă ţările vecine, primind refugiaţi şi salvându-le viaţa”, spune el.

Emisarul ONU pentru refugiaţi, actriţa Angelina Jolie, declară că “lumea este tragic de dezbinată cu privire la modalitatea de a pune capăt conflictului sirian”.

“Dar nu ar trebui să existe nici un dezacord în privinţa necesităţii de a curma suferinţele umane, nici vreo îndoială cu privire la responsabilitatea lumii de a face mai mult. Noi trebuie să le venim în ajutor milioanelor de persoane nevinovate, alungate din propriile locuinţe şi să creştem capacitatea ţărilor vecine de a gestiona acest aflux”, consideră ea.

Related posts

Leave a Comment