Surse: Liderii USR PLUS, dispuși să refacă alianța de guvernare cu Emil Boc premier!

Liderii USR PLUS aflați în competiția pentru funcția de președinte al formațiunii politice, Dacian Cioloș, Dan Barna și Irineu Darău, s-au aflat la finalul săptămânii trecute la Cluj. Dacian Cioloș și Dan Barna s-au întâlnit și cu primarul Clujului, Emil Boc, pentru a negocia refacerea coaliției de guvernare.

Surse politice afirmă că liderii USR PLUS au venit cu o propunere care poate reașeza lucrurile în politica românească. Nici unul dintre liderii de vârf ai USR PLUS nu mai dorește să facă parte dintr-un Guvern condus de Florin Cîțu.

În acest context, dacă Florin Cîțu va câștiga alegerile interne din PNL, liderii USR PLUS ar fi dispuși să susțină refacerea coaliției PNL – USR PLUS – UDMR, dar cu un alt premier. Prima lor opțiune este reprezentată de Emil Boc, actualul primar al Clujului.

Acest lucru ar înseamna că Florin Cîțu ar deveni președintele PNL și va primi și șefia Senatului, funcție ocupată în prezent de o reprezentantă a USR PLUS, Anca Dragu. Aceasta ar urma să devină vicepremier în noul Guvern, în locul lui Dan Barna.

La rândul său, Dan Barna ar urma să primească șefia Camerei Deputaților, funcție deținută în prezent de Ludovic Orban. El ar urma să fie îndepărtat din funcție, dacă pierde alegerile.

În opinia liderilor USR PLUS, Emil Boc, care a fost prim-ministru între 2009 și 2012, este mult mai echilibrat decât Florin Cîțu și are tactul de a evita conflicte deschise cu miniștrii săi. În plus, o diviziune a puterii i-ar conveni și președintelui României, Klaus Iohannis, care se teme că își va pierde influența în PNL, dacă o singură persoană ar fi atât prim-ministru, cât și președinte al PNL.

Un alt avantaj ar fi reprezentat de faptul că Emil Boc nu a intrat niciodată în conflict deschis cu Ludovic Orban, astfel că nominalizarea sa ar putea deschide drumul reconcilierii între diferitele aripi ale PNL. Aceleași surse politice afirmă că Emil Boc nu ar fi deosebit de încântat de ideea plecării de la Cluj, astfel că el a venit cu o contrapropunere: desemnarea actualului ministru de Interne, Lucian Bode, drept viitor premier al Coaliției. Însă această idee nu a stârnit un entuziasm prea mare, astfel că varianta Emil Boc prim-ministru rămâne deschisă.

Bineînțeles, această variantă de lucru se bazează pe ipoteza că alegerile interne din PNL vor fi câștigate de Florin Cîțu.

În eventualitatea în care Ludovic Orban ar câștiga alegerile interne din PNL, cel mai probabil, el ar fi desemnat drept candidat pentru funcția de prim-ministru. Există și o variantă de rezervă. În ipoteza în care președintele Klaus Iohannis ar refuza să îi încredințeze sarcina formării Guvernului, un alt clujean ar putea primi această însărcinare. Este vorba de actualul ministru al Agriculturii, Adrian Oros.

Este singurul ministru care este pe față de partea lui Ludovic Orban. Adrian Oros este o persoană echilibrată, cu un parcurs profesional impecabil și se bucură de respectul partenerilor de Coaliție. Și el este perceput drept un lider capabil să reconcilieze diferitele grupări din PNL.

În această ipoteză, Ludovic Orban ar rămâne președinte al Camerei Deputaților, iar Anca Dragu președinte al Senatului. USR PLUS s-ar întoarce la guvernare, pentru că nu au existat episoade de ostilitate între reprezentanții acestui partid și Adrian Oros.

Related posts

Leave a Comment