RFI: Istoria sexuală a omului, mai aventuroasă decât se credea

Specia Homo sapiens are o istorie sexuală mai aventuroasă decât se credea până acum. Toată promiscuitatea sexuală de acum mii de ani a lăsat o amprentă de neşters asupra genomului uman, potrivit agenţiei Reuters.Nu trece o lună fără ca oamenii de ştiinţă să mai descopere ceva ce poate rescrie istoria evoluţiei umane. De data aceasta, cercetătorii au descoperit că au existat cel puţin patru episoade de încrucişare sexuală, cu zeci de mii de ani în urmă, dintre care trei cu verii noştri apropiaţi neanderthalieni şi unul cu o misterioasă specie umană dispărută, cunoscută sub numele de omul de Denisova, potrivit Agerpres.

Savanţii au ajuns la această concluzie după ce au analizat informaţia genetică a aproximativ 1.500 de oameni din locuri din întreaga lume, potrivit RFI România.

Urmaşii omului de Denisova trăiesc pe insule ecuatoriale îndepărtate din Melanezia, în Oceanul Pacific. Populaţiile locale au şi gene moştenite de la neanderthalieni.

Cercetătorii au descoperit că unele dintre genele moştenite de la aceste specii dispărute au fost benefice pentru specia noastră. Multe sunt implicate în sistemul imunitar şi probabil au ajutat la protejarea împotriva agenţilor patogeni, iar altele joacă un rol important în biologia pielii şi părului, potrivit geneticianului Joshua Akey de la Universitatea din Washington, care a ajutat la realizarea studiului publicat în revista Science.

Omul de Denisova, descoperit în ultimul deceniu, este cunoscut doar graţie unui os al degetului mic şi unor dinţi găsiţi într-o peşteră din nordul Siberiei.

Dacă despre neanderthalieni se ştie că au prosperat în Europa şi Asia într-o perioadă cuprinsă între aproximativ 350 de mii de ani în urmă şi momentul dispariţiei lor acum aproximativ 40 de mii de ani, despre denisovani se cunosc mai puţine lucruri.

Citiți mai mult AICI

Related posts

Leave a Comment