RFI: Ce înseamnă Acordul de Asociere cu UE pentru Republica Moldova

După trei ani de negocieri, Republica Moldova semnează vineri, 27 iunie, la Bruxelles Acordul de Asociere și de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. La ceremonia de semnare din cadrul summit-ului extraordinar RM-UE, vor fi prezenţi liderii celor 28 de ţări membre ale UE. Ce înseamnă documentul pentru statul moldovean dar mai ales pentru cetățeni, a încercat să afle corespondentul RFI la Chișinău, Valeria Vițu.Cum au scăpat țările baltice de urgia imperiului rus, așa vom scăpa și noi, chiar dacă va fi greu. Ne vom obișnui”, ne spune Cozma Țârchi, din satul Răzeni, Ialoveni, venit la o piață din capitală cu pește proaspăt. Bărbatul pare optimist și crede că doar prima etapă a realizării Acordului de Asociere și de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, va fi mai grea și vorbește despre avantajele documentului.

”După semnarea Acordului, oamenii vor circula mai liber, comerțul se va dezvolta mai bine cu țările occidentale. Eu cred că încetul cu încetul ne vom acomoda și noi. Comuniștii știu bine că atunci când au fost la putere tot pentru Europa au pledat. Trebuie să recunoască, în altă parte nu avem unde să mergem. Noi vedem ce se întâmplă în Ucraina. Nu vrem să mai suferim odată. Am pierdut Transnistria, nu este un lucru bun acest separatism. În exterior suntem văzuți bine, dar va fi greu la început, dar ne vom obișnui”.

După evenimentul din 27 iunie, autoritățile ar trebui să ajute mai mult oamenii de la sate, consideră vânzătorul din Răzeni.”Oamenii au auzit de Acordul de Asociere, nu trăiesc cu 20-30 de ani în urmă. Din banii europeni au început să facă drumurile, ar trebui să ajute țăranii, să dea credite, impozitele să nu fie atât de mari. Motorina este scumpă, dar e importantă pentru a face agricultură”.

Nu toți moldovenii sunt încântați de semnarea acordului cu Europa.

”Nu-mi place Europa. Va fi bine vreo jumătate de an, un an, dar mai târziu nu vom mai interesa pe nimeni. În Uniunea Vamală va fi altfel, ca înainte, când eram cu rușii”, încearcă să ne convingă Svetlana Baravițcaia, în vârstă de 70 de ani, simpatizantă a Partidului Socialiștilor.

Care recunoaște însă că moldovenii nu prea mai au ce face în țara lor” Am rude în Portugalia, Italia, Spania nu au de lucru, dar nu vin acasă că aici nu au ce face”, spune femeia.

Pe Svetlana Vrâncean am găsit-o în timp ce vindea produse lactate. Crește doi copii și este din raionul Căușeni. Femeia are acasă o mică fermă de vaci și spune că producătorii și agricultorii moldoveni nu vor avea de câștigat prea multe după semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

”Noi țăranii avem vii, avem livezi, unde să ducem toată producția aceasta, cât putem să vindem moldoveanului? Au închis Rusia și gata. Dar cu Europa ne vor mânca câinii. Nu am unde să vând marfa, unde să merg în Italia? Țăranul nu știe nimic altceva, cu nimic nu este ajutat”.

Iar Elena nu știe exact dacă va fi bine sau rău după ziua de vineri.”Ei fac acorduri ca în Europa, dar fondurile care ajung aici nu sunt ca în Europa. Ce spun e una, dar ce fac e altceva”.

Citiți mai mult AICI

Related posts

Leave a Comment