RFI: Atacuri teroriste multiple în Franța: cel puțin 140 de morți

Cel putin 140 de persoane au murit la Paris în urma unor explozii și atacuri cu arme de foc. Președintele Hollande s-a deplasat la Ministerul de Interne pentru a evalua situația. În Franța a fost decretată starea de urgență, iar frontierele au fost închise, potrivit RFI România.Cel puțin 140 de oameni au fost uciși în atacurile din Paris, anunță Reuters. Starea de urgență a fost decretată, a anunțat președintele francez. Șeful statului francez a anunțat și că frontierele vor fi închise.

Împușcături în centrul Parisului și explozii în zona Stade de France, în nordul capitalei, s-au produs vineri seară, soldate cu răniți, au informat surse concordante, citate de AFP.

Prefectii pot interzice circulatia in zonele pe care le cred de cuviinta, pot fi instituite zone de protectie si de securitate. Ministerul de interne poate inchide salile de spectacol sau de reuniune. Ministrul de interne poate ordona perchezitii in orice moment, de zi si de noapte, poate lua orice masura pentru a controla presa si radioul.

Președintele Franței, Francois Hollande, s-a adresat națiunii. “Atacuri teroriste de o amploare fara preceden sunt in curs. Au fost citeva zeci de raniti, multi raniti, este o oroare.Am decis sa mobilizam toate fortele posibile pentru a-i putea neutraliza pe teroristi si a proteja toate cartierele implicate.

Am solicitat de asemenea intariri din partea armatei. Am convocat Consiliul de ministri. Doua decizii vor fi luate: va fi decretata starea de urgenta, ceea ce inseamna ca vor fi inchise mai multe locuri si circulatia va fi restrictionata. Starea de urgenta este efectiva pe tot teritoriul francez.

Cea de-a doua decizie pe care am luat-o este inchiderea frontierelor pentru ca cei care au comis aceste crime sa poata fi prinsi. Stim de unde vin aceste atacuri. Trebuie sa dam dovada de compasiune si solidaritate, dar si de unitate..

In fata terorii, Franta trebuie sa fie puternica, trebuie sa fie mareata. Facem apel la responsabilitatea fiecaruia. Dar in fata amenintarii sta o natiune care stie sa se apere. Nu am terminat inca operatiunile. In acest moment fortele de securitate dau un asalt aspura unui anumit loc din Paris”, a concluzionat presedintele francez.

Le Figaro scrie «Razboi în plin Paris», Le Monde are o poza cu un corp acoperit cu o pătură , iar titlul e sec : «Franţa, lovită de atentate fără precedent». Le Parisien are o formula asemanatoare : Masacre teroriste în plin Paris. Liberation vorbeste despre «carnagii» la Paris. Pe prima pagina a lui Nice Matin întalnim un singur cuvant – «Oroare». Acelaşi cuvant, dar cu litere albe, mari pe fundal negru, şi in ziarul sportiv L’Equipe : «Oroare». Să nu uităm că unul dintre atacuri a avut loc la Stade de France, chiar când acolo se desfasura meciul de fotbal Franţa-Germania. Pozele de pe primele pagini se aseamănă şi sunt tragice. Oameni prăbuşiti, ambulanţe care intervin, femei şi bărbaţi în lacrimi care au supravietuit masacrului şi care se strang în braţe.

Într-un editorial, directorul ziarului Liberation, Laurent Joffrin scrie urmatoarele : «În vizor sunt Franţa, politica sa, rolul international. De data aceasta nu mai sunt atentate ţintite, cum au fost cele de la Charlie Hebdo sau magazinul Hyper Cacher, ci o cruzime fără distincţie, dezlantuita pentru a teroriza un intreg popor. Locurile vizate de teroristi, destinate distractiei si convivialitatii au fost alese pentru a arata clar ca francezii sunt acum amenintati chiar in modul lor de viata.

Societatea franceză trebuie să se înarmeze cu mult curaj pentru a nu ceda în faţa ucigaşilor, pentru a fi vigilentă in faţa oroarei, sprijinindu-se pe principii de drept si solidaritate. Astazi, Franta se află în faţa celei mai mari provocări. Doar unitatea ţării, solidă şi cu vointă, sprijinită de valori, va permite ţării să răspundă acestei provocări.

Related posts

Leave a Comment