RFI: România este ţara din UE cu cea mai mare mortalitate infantilă

România era anul trecut ţara membră a UE cu o raportare a mortalităţii infantile de 7,6 decese la 1.000 născuţi-vii, de peste două ori mai mare faţă de media UE, potrivit RFI România.

România este ţara cu cea mai mare mortalitate infantilă din Uniunea Europeană şi care cheltuieşte cel mai puţin pentru sănătatea şi educaţia populaţiei – se arată în raportul “România în Uniunea Europeană”, realizat de Institutul Naţional de Statistică, citat de agenţia news.ro

 

În 2016, România a reuşit totuşi să depăşească uşor Croaţia şi Bulgaria după produsul intern brut pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare, indicatorul-cheie după care se măsoară nivelul real de dezvoltare al naţiunilor, ajungând la 59% din media UE

Datele INS arată că, în 2016, România a ajuns la un nivel al PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare de 17.200 euro, faţă de 17.100 euro în cazul Croaţiei şi 13.900 euro în cazul Bulgariei, ţările pe care depăşeşte.

 

Cu toate acestea, România rămâne pe ultimul loc la unii indicatori-cheie care arată calitatea vieţii populaţiei. Astfel, România era anul trecut ţara membră a UE cu cea mai mare mortalitate infantilă, de 7,6 decese la 1.000 născuţi-vii, de peste două ori mai mare faţă de media UE. Următoarele ţări după România în acest clasament sunt Bulgaria (6,6) şi Malta (5,8).

 

De asemenea, România este şi ţara cu cele mai mici cheltuieli pentru sănătate, cu 5,14% din PIB, şi pentru educaţie (2,99% din PIB), datele fiind valabile pentru 2014, ultimul an pentru care există date disponibile, arată raportul menţionat. 

 

În privinţa cheltuielilor pentru sănătate, ţara aflată imediat peste România în coada clasamentului, Letonia, a alocat 5,49% din PIB pentru acest sector, în timp ce următoarea clasată, Estonia, are o alocare de 6,13% din PIB.

Related posts

Leave a Comment