“Un reviriment” în materie de politică externă în Orientul Apropiat. Aşa este caracterizat de cotidianul Le Monde turneul efectuat de preşedintele american Donald Trump în regiune, cu două etape importante, Arabia Saudită şi Israel. Discursul rostit la Ryad de liderul de la Casa Albă, în faţa a patruzeci de şefi de stat şi de guvern arabi, este fără echivoc: America se aliniază de partea aliaţilor săi suniţi, renunţă la dialogul cu Iranul şiit şi cere izolarea internaţională a acestuia. O alianţă între Statele Unite, Arabia Saudită şi Israel este astfel prefigurată, în timp ce Iranul este pus pe acelaşi plan cu Organizaţia Statul Islamic, transmite RFI România.
În Orientul complicat Donald Trump a reuşit marea performanţă de a emite câteva idei simple.
Tentativa de apropiere a Washington-ului de Teheran rămîne de domeniul trecutului. Opt ani de administraţie Obama şi de eforturi în vederea unui dialog cu Iranul sunt aruncaţi practic la pubelă. Statele Unite reînnoiesc de fapt un vechi pact cu Arabia Saudită, liderul lumii sunite, pe care doresc de altfel să o transforme într-o mare putere militară regională.
Mediile de informare franceze, care relatează despre vizita lui Donald Trump la Ryad, nu uită să precizeze că americanii au semnat cu această ocazie contracte în valoare de 380 de miliarde de dolari, şi că Ivanka Trump, fiica preşedintelui, va primi pentru fundaţia sa dedicată femeilor o sută de milioane de dolari de la Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite.
Cînd atîţia bani sunt în joc nu este poate, de mirare, că Donald Trump le-a spus liderilor suniţi arabi ceea ce ei doreau de fapt să audă. “Locul şi momentul contează. Domnul Trump s-a exprimat la Ryad a doua zi după alegerile prezidenţiale din Iran şi în ajunul vizitei sale în Israel. El contribuie la întărirea monarhiei saudite, cea mai dictatorială şi arierată din regiune. Coincidenţă: majoritatea iranienilor, altfel spus 57 la sută dintre ei, în cadrul unui scrutin care a lăsat un spaţiu şi liberei exprimări, s-a pronunţat în favoarea dorinţei de deschidere acordînd un al doilea mandat preşedintelui reformator Hassan Rohani”, scrie Le Monde.
În Orientul complicat nimeni nu neagă faptul că Iranul este departe de a fi avea simpatii pro-occidentale.
Cel puţin la nivelul puterii de la Teheran, Occidentul este un inamic. În materie de societate civilă, însă, Iranul este la o mare, mare distanţă faţă de Arabia Saudită. Aşa ar fi tineretul occidentalizat al Iranului sau faptul că femeile au voie să conducă o maşină. Iar pe teren, în Siria de exemplu, Iranul se află efectiv angajat în lupta împotriva jihadismului. In timp ce Arabia Saudită, prin filiere oculte, a finanţat masiv atât propaganda jihadistă, cât şi reţelele sale, atât în regiune, cât şi în Africa de Vest şi în Europa. Fapt denunţat de altfel în mai multe rânduri de precedentul preşedinte american Barack Obama.
Citiţi mai mult AICI